Українці готові до самоорганізації, але покладають відповідальність на державу
Категорія
Україна
Дата публікації

Українці готові до самоорганізації, але покладають відповідальність на державу

Українці готові до самоорганізації, але покладають відповідальність на державу
Джерело:  online.ua

Результати останньої хвилі Національного опитування щодо громадського залучення підтвердили, що громадяни України готові до самоорганізації, але все одно покладають відповідальність за свій добробут та своїх сімей на державу. Опитування провела  Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», повідомляє ONLINE.UA.

Однак, незважаючи на сталий рівень громадянської активності та готовність об’єднуватися для вирішення важливих для них справ, українці вважають, що влада повинна піклуватися про добробут населення країни в першу чергу. За словами експертів, українці добре обізнані про те, як вони можуть брати участь у житті своїх громад.

Так, 74,6% громадян знають, що можна брати участь у мирних зібраннях з конкретних питань, понад 70% українців усвідомлюють, що мають право долучитися до створення будинкового, вуличного чи квартального комітету, 73,1% розуміють, що можуть направляти свої скарги до місцевої влади з інфраструктурних питань особисто, телефоном або за допомогою онлайн-платформ.

Експерти звертають увагу на те, що показники безпосередньої участі населення у громадській діяльності значно менші. Лише 6,8% респондентів вказали, що долучалися до мирних зібрань чи акцій, тоді як 8% взяли участь у створенні чи роботі будинкового, вуличного або квартального комітету. Ще 8,1% повідомляли про інфраструктурні питання особисто, телефоном або онлайн.

"Українці охоче беруть участь у житті своїх громад – про це повідомила третина (33%) опитаних. 7,4% респондентів регулярно відвідують збори та інші публічні заходи свого будинку, вулиці чи району. Водночас дві третини зазначили, що не мають ні часу (33,3%), ні зацікавлення (31,7%) брати участь у таких активностях. Залученість громадян до діяльності громадських організацій досі є terra incognita для переважної більшості українців. Лише 4% респондентів зазначили, що брали активну участь в діяльності ОГС протягом останнього року, ще 13% вказали, що зрідка долучалися до заходів громадських організацій. Подібно до участі у житті громади, брак часу (38,3%) та відсутність інтересу (42,7%) є основними перешкодами для участі в діяльності громадських організацій", — вказано в результатах опитування.

За словами організаторів опитування, серед головних заходів із самоорганізації українці сміливо називають благоустрій двору свого будинку (48,7%) або місцевого парку (26,4%), а також організацію заходів з відпочинку чи дозвілля (25,8%).

"Приблизно половина українців (46,7%) продовжує вважати корупцію найважливішим питанням для держави. Бідність (41%), криза на Донбасі (32,7%) та безробіття (32,4%) – інші важливі на думку громадян проблеми, з якими стикається Україна. На особистому рівні українці дотримуються іншої точки зору: найважливішими для них та їх сімей є бідність (47,7%), безробіття (35%) та доступ до медичних послуг (34,2%)", — йдеться в матеріалі Програми «Долучайся!».

До слова, більшість українців (52%) зазначають, що вони уже відчули на собі наслідки реформ, але ставляться до них переважно негативно. Лише 1% громадян відчувають позитивні наслідки реформ, 23,6% – як позитивні, так і негативні результати, а частка тих, хто мав лише негативний досвід, становить 28,4%.

Як стверджують автори опитування, українські громадяни досі шукають компроміс між радянськими цінностями та філософією вільного ринку.

"Більшість українців готові бути повністю відповідальними за своє здоров’я – 62,3% вважають, що їхнє здоров’я цілком залежить від їх особистих зусиль. Однак понад третину населення вважає, що держава повинна докласти певних зусиль, щоб забезпечити громадянам освіту (37,8%), добробут (45,8%), освіту дітей (47,4%) або працевлаштування (43,1%)", — йдеться в результатах опитування.

Українці також не приховують, що розчаровані у представниках влади. 87,2% заявляють, що люди, які перебувають при владі, не дбають про населення. 83,6% переконання, що думка та позиція громадян не має значення для чиновників, а 79,9% опитаних стверджують, що не можуть вплинути на події в країні. Окрім того, 72% українців вважають, що в нашій країні відсутня реальна політична еліта. 67,8% опитаних хочуть бачити при владі сильного лідера.

"Недовіра затьмарює колективні зусилля українців. Половина респондентів (50,5%) погоджуються з тим, що іншим людям не можна довіряти. Думку про те, що кожен повинен піклуватися про спільні інтереси, поділяють лише 32,8% українців, а 62,2% переконані, що на першому місці мають бути саме особисті інтереси", - продемонстрували результати опитування.

Загальнонаціональне опитування щодо громадського залучення проводиться в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!» (USAID/ENGAGE), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та впроваджується Pact в Україні. Цей звіт підсумовує основні результати опитування, проведеного взимку 2021 року.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що експерти та партнери Програми «Долучайся!» розповіли про найбільші виклики  комунікації під час пандемії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?