Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Пропофол. Що відомо про “золотий стандарт” безопіоїдної анестезії

Джерело:  online.ua
Пропофол. Що відомо про “золотий стандарт” безопіоїдної анестезії

Пропофол широко використовується для внутрішньовенного наркозу. Цей препарат викликає швидке настання медикаментозного сну. Наша редакція вирішила розібратися, що саме зробило його таким популярним анестетиком у всьому світі.

Головні тези:

  • Пропофол є найбільш керованим внутрішньовенним гипнотиком з погляду фармакокінетики, вирізняється швидким настанням медикаментозного сну та широким спектром застосування в анестезіології.
  • Механізм дії пропофолу ґрунтується на активації рецепторів головного мозку, що призводить до гіперполяризації нейронів та зниження їхньої збудливості, сповільнення міжнейронної передачі імпульсів.
  • Доктор Баррі Фрідберг розробив власний метод анестезії, який поєднує основні властивості внутрішньовенної та інгаляційної анестезії.
  • Пропофол є найбезпечнішим анестетиком, що підтверджено результатами моніторингу головного мозку та висловлюється у відмінній ефективності під час медичних процедур.
  • Лікарі рекомендують пропофол як безпечний і ефективний препарат для проведення анестезії та седації, що забезпечує високий ендоскопічний успіх та уникнення побічних ефектів.

Що відомо про пропофол

Клінічне застосування пропофолу охоплює всі ланки анестезіології, особливо седацію при діагностичних процедурах, нейроанестезію, кардіоанестезію та седацію при стоматологічних процедурах. 

Головною перевагою препарату є його швидкий метаболізм, що робить його найбільш керованим внутрішньовенним гипнотиком з погляду фармакокінетики. 

Пропофол було синтезовано у 1970-х у лабораторії британської компанії Imperial Chemical Industries. Перші клінічні дослідження проведені у 1977 році. Тоді вперше було продемонстровано можливість застосування пропофолу як засобу для короткочасного наркозу. Відразу частина дослідників почали позиціонувати його як “ідеальний внутрішньовенний анестетик”. 

Фото: wikipedia.org

Механізм дії препарату полягає в активації певних рецепторів головного мозку шляхом активації хлорних іонних каналів, унаслідок чого відбувається гіперполяризація нейронів та зниження їхньої збудливості, а також сповільнення міжнейронної передачі імпульсів. Наслідком цього є настання анестезувального та седативного ефекту.

У 1985 року пропофол уперше застосовували для лікування дітей. У 1989 році пропофол було зареєстровано для клінічного застосування в США та внесено до списку основних лікарських засобів Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

Пропофол дозволяє поєднувати основні властивості внутрішньовенної та інгаляційної анестезії. Він надає можливість швидко засинати та швидко відновлювати захисні рефлекси після анестезії.

Методи анестезії доктора Фрідберга

Доктор Фрідберг розробив власний метод анестезії, який не загрожує здоров'ю й життю мозку, запобігає надмірному післяопераційному болю та не викликає у пацієнтів нудоти. 

Доктор Баррі Фрідберг — кваліфікований анестезіолог із 30-ти річним стажем, автор науково обґрунтованої книги Getting Over Going Under, присвяченої новим методикам у практиці наркозу. 

Доктор Фрідберг у своїх наукових роботах та доповідях активно пропагує використання пропофолу. У 1992 році він почав використовувати просту проміжну альтернативу загальній анестезії — пропофол-кетамін. Цей варіант став ідеальним для планової косметичної хірургії. 

Моніторинг головного мозку є стандартом анестезії 21 ст., а пропофол є найбезпечнішим анестетиком, — наголошує доктор Фрідберг.

Він став першим анестезіологом у Каліфорнії (США), який почав регулярно використовувати BIS-моніторинг — моніторинг глибини седації під час медикаментозного сну. Цей моніторинг дозволяє анестезіологу найбільш точно дозувати анестетики та препарати, що викликають медикаментозний сон.

Варто зазначити, що у період з 1992 по 2018 рік жоден із понад 5 тис пацієнтів, які отримували поступову індукцію пропофолом, не потребував ендотрахеальної інтубації. 

Що могло б врятувати Майкла Джексона

Один із розділів книги доктора Фрідберга Getting Over Going Under присвячений смерті легендарного музиканта Майкла Джексона. Адже пропофол фігурував у розслідуванні цієї трагедії. Тоді як зокрема обвинувачення були висунуті лікарю виконавця. 

Майкл Джексон (фото: відкриті джерела)

Доктор Фрідберг стверджує, що дозування пропофолу не мало значення, оскільки єдине, що було важливим для життя пацієнта — це моніторинг його стану. При застосуванні пропофолу найчастішими побічними ефектами є артеріальна гіпотензія, брадикардія та пригнічення самостійного дихання.

Тому дія пропофолу на мозок Майкла Джексона обов’язково мала контролюватись лікарем через відповідні монітори, що не було зроблено. 

У своїй книзі доктор Фрідберг написав: “Що б могло запобігти смерті Джексона? Грамотний свідомий фахівець, який водночас вів би спостереження за пацієнтом і контролював кисень — це мінімум, що він мав робити в обов'язковому порядку. Монітор активності мозку стежив би за дією пропофолу і, таким чином, запобіг би зупинці дихання Майкла Джексона”.

Відгуки лікарів про пропофол

На Заході наркоз чи седація проводяться в амбулаторних умовах не лише анестезіологами, а також і медсестрами-анестезистами, лікарями подібних спеціальностей — дантистами, ендоскопістами тощо.

У Німеччині пропофол був схвалений у 1996 році. Лікарі наголошують на тому, що препарат має вузький терапевтичний діапазон. Це означає, що фактично гастроентерологи потребують допомоги анестезіолога, який має контролювати артеріальний тиск і дихання пацієнта.

Зокрема провідний фахівець з анестезіології, директор клініки в Гайльбронні (Німеччина) доктор медичних наук Уве Шульте-Зассе наголошує на тому, що анестезією має займатися анестезіолог. Щодо використання пропофолу він додає: “Для проведення колоноскопії потрібна максимальна концентрація, лікар не може також виконувати роботу анестезіолога”.

Лікар-анестезіолог вищої категорії Роман Олефіренко, який успішно працює з пропофолом в Україні вже понад 20 років, зазначає, що особливістю препарату, на його думку, є те, що він майже не знеболює пацієнта, а тільки забезпечує сон. Також цей препарат не викликає залежності, тобто може використовуватися для пацієнтів, які навіть мають залежності наркотичного характеру.

Лікар Джонатан Д. Кауніц із Санта-Моніки (США) виступає також на користь препарату: “Використовуючи пропофол, ендоскопіст може провести обстеження швидше, уважніше та ретельніше. Таким чином, багато практикуючих лікарів обирають пропофол, оскільки це має економічний та медичний сенс”.

До прикладу, ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатографія (ЕРХПГ) у Великій Британії виконується під седацією.

Тому, враховуючи зростаючу кількість випадків, роль ЕРХПГ (поєднання ендоскопії з рентгенологічним дослідженням) з пропофолом зросла.

Висновок британських лікарів, що використання пропофолу є безпечним і асоціюється з високим ендоскопічним успіхом.

Цей матеріал підготовлено редакцією з використанням відкритих джерел. Він не має рекламного характеру. Нагадуємо, що самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?