Протести в Білорусі: політолог нарешті пояснив, чого далі чекати від Лукашенка
Категорія
Політика
Дата публікації

Протести в Білорусі: політолог нарешті пояснив, чого далі чекати від Лукашенка

Протести в Білорусі: політолог нарешті пояснив, чого далі чекати від Лукашенка
Джерело:  zaxid.net

Львівський політолог, керівник академічного відділу Українського католицького університету Дмитро Шеренговський звернув увагу на те, що протести білорусів проти очевидної фальсифікації результатів президентських виборів набирають сили. Український експерт вирішив порозмірковувати, чи можна вже говорити про мінський Майдан, і якими будуть його наслідки для офіційного Києва. Окрім того, фахівець вирішив спрогнозувати, чого далі можна очікувати від команди білоруського лідера Олександра Лукашенка. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Zaxid.net".
За словами політолога, у Білорусі відбувається де-факто ситуація жорсткої незгоди з тими дійсно фальсифікаціями, які відбулися.

"Тобто людей позбавили права голосу фактично, запропонувавши ту адженду, яка зараз є. І оцей супротив, поряд із ситуацією, коли у президента Білорусі Лукашенка це вже не перша спроба – є дуже добре в суспільства розуміння того, що досить швидко це не відбудеться, він не піде і не віддасть свою владу просто так", - наголосив Дмитро Шеренговський.

Окрім того, український політолог нагадав про 3 головні умови білоруської опозиції.

"Перше – засвідчити те, що вибори не відбулися. Друге – засвідчити те, що потрібно визнати і провести чесні підрахунки. І, відповідно, третім кроком є проведення наступних виборів із доступом усіх... Однак лідерства опозиції, чітких центрів, які будуть координувати ці рухи немає. Зараз це спрацьовує як перевага, до речі, тому що поліція… Воно все настільки розбите по містах і відбувається в багатьох контекстах достатньо спорадично. Тобто в основному протестуючі, як ми бачимо, спілкуються між собою через соціальні мережі, зокрема через Telegram та інші мережі, але це достатньо спорадичні рухи. Таким чином немає ніби такого сфокусованого опору, і поліцейські сили і загони просто губляться в тих великих містах", - пояснив політолог та додав, що у цій ситуації все таки більше мінусів, ніж плюсів.

Дмитро Шеренговський переконаний, що останні рішення Олександра Лукашенка не свідчать про його слабкість.

"Офіційна влада поки що не надто встигає впорядкувати всю ситуацію. Але вона встигне, тобто їм трішки більше часу – і вони обов’язково з тим встигнуть", - заявив експрет, додавши, що Лукашенко не буде здаватися.

аніше ONLINE.UA повідомляв, що Євросоюз готує новий удар по команді Олександра Лукашенка.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?