Протестувальники у Нідерландах пробралися на авіабазу з ядерною зброєю США
Категорія
Світ
Дата публікації

Протестувальники у Нідерландах пробралися на авіабазу з ядерною зброєю США

Протестувальники у Нідерландах пробралися на авіабазу з ядерною зброєю США
Джерело:  online.ua

У Нідерландах заарештували 10 людей, які проникли на авіабазу Фолькель, де зберігається американська ядерна зброя.

Джерело: NOS

Протестувальники проникли на авіабазу у Нідерландах

Затримані перелізли через паркан і сіли на злітну смугу авіабази Фолькель. Шестеро американців, троє голландців і німець були заарештовані охоронцями.

За словами поліції, авіаційний рух не постраждав. Яким чином підозрювані перелізли через огорожу, поки невідомо.

Видання повідомляє, що з учорашнього дня на авіабазі проходять демонстрації проти ядерної зброї та викидів CO2. Те, що у Фолькелі зберігається американська ядерна зброя, не було секретом, але уряд Нідерландів ніколи цього не підтверджував.

7 серпня на базі були присутні близько шістдесяти демонстрантів. Проте невідомо, чи затримані входять до групи демонстрантів.

Розслідування ще не показало, але затримані ходили по злітній смузі з банерами та крейдою на тротуарах. Це може про щось говорити, - сказали в поліції.

Це вже другий протест на авіабазі за два дні. У понеділок близько 60 активістів het Vredeskamp провели демонстрацію перед входом на авіабазу.

Протест тривав символічних 78 хвилин, оскільки у неділю виповнилося 78 років з моменту вибуху атомної бомби в японському місті Хіросіма.

Чи є ядерна зброя на авіабазі Фолькель

Вважається, що з початку 1960-х років ядерна зброя ВПС США зберігалася на авіабазі Фолькель.

Станом на 2008 рік, вважалося, що ядерні бомби B61 знаходяться на зберіганні на авіабазі для використання голландськими ескадрильями 311 і 312 F-16.

 F-16, що базуються у Фолькелі, іноді можна побачити з муляжами бомб BDU-38, які використовуються для імітації B61.

Незважаючи на докази цього, міністерство оборони Нідерландів ніколи офіційно не визнає і не заперечує наявність ядерної зброї у Фолькелі. Проте у 2013 колишній прем'єр-міністр Рууд Любберс підтвердив наявність 22 одиниць ядерної зброї на аеродромі.

У проекті звіту НАТО за 2019 рік Фолькель згадується як одне з шести місць, де загалом зберігається приблизно 150 американських бомб B61.

Читайте також:

  • Нідерланди приєднаються до декларації про гарантії безпеки для України від G7

  • Палата представників Нідерландів визнала Голодомор геноцидом українського народу

  • Данія й Нідерланди замовили додаткові 14 танків Leopard 2 для України

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?