Протестувальники у Тбілісі вимагають відставки уряду через провал євроінтеграції
Категорія
Світ
Дата публікації

Протестувальники у Тбілісі вимагають відставки уряду через провал євроінтеграції

Протестувальники у Тбілісі вимагають відставки уряду через провал євроінтеграції
Джерело:  online.ua

3 липня у центрі Тбілісі в Грузії почалася антиурядова акція протесту під назвою "Додому, в Європу". Мітингувальники виступають за європейську інтеграцію та вимагають відставки прем'єр-міністра Іраклія Гарібашвілі. 

Джерело: Aspny

У Грузії вимагають відставки уряду

Учасники акції висунули ультиматум: вони вимагають, щоб Гарібашвілі пішов у відставку до кінця дня, і планують простояти на вулиці усю ніч, якщо це буде потрібно.

Мітинг організований новим однойменним громадським рухом, у його організації також брали участь і представники різних опозиційних партій.

В акції беруть участь і громадяни, які спеціально приїхали з регіонів.

За словами одного з лідерів руху «Додому до Європи» Шоти Дігмелашвілі, коли влада перестає бути легітимною, тоді починається ненасильницький спротив.

Основою будь-якої влади є легітимація. Скільки у країни проблем — інфляція перевищує 13 відсотків, ціна бензину більше перевищила 4 ларі (40 грн – прим. ред.), і щоби знизити її на 15 тетрі (1,5 грн) в 5 разів збільшили імпорт бензину з Росії, коли Європа навпаки скорочує. Влада йде на все, набрали боргів, усе це відчувають. Одного цього достатньо, щоб будь-яка влада підняла руки і сказала: "Я нічого не можу зробити і йду", - заявив перед мітингом Шота Дігмелашвілі.

Крім того, за його словами, порушено 78 статтю Конституції, яка свідчить, що уряд Грузії має зробити все для забезпечення європейської інтеграції Грузії.

Тут уже постає питання легітимності. Коли влада перестає бути легітимною, починається ненасильницький опір, який закінчується тим, що влада перестає бути владою,

Нагадаємо, що 23 червня Європейська рада на саміті у Брюсселі надала Україні та Молдові статус кандидата на членство в ЄС. Грузія, яка подала заявку разом з Україною, поки що такого статусу не набула, але ЄС підтвердив її європейську перспективу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?