Протестувальники захопили будівлю парламенту Киргизстану. Експрезидента вже звільнили з-під варти
Категорія
Світ
Дата публікації

Протестувальники захопили будівлю парламенту Киргизстану. Експрезидента вже звільнили з-під варти

Протестувальники захопили будівлю парламенту Киргизстану. Експрезидента вже звільнили з-під варти
Джерело:  online.ua

У столиці Киргизстану тисячі людей, які не погоджуються із результатами парламентських виборів, вийшли на мітинг. Силовики зразу ж відтіснили мітингарів від урядових будівель, використавши сльозогінний газ, гумові кулі, світлошумові гранати та водомети. Місцеві ЗМІ повідомили про щонайменше 16 постраждалих. Однак уже 6 жовтня стало відомо, що учасники протестів машиною протаранили ворота біля парламенту у столиці та увірвались до будівлі. За попередніми даними, до протестів приєдналися 3-5 тисячі осіб. Попри посилену охорону адміністративних об’єктів та використання водометів та гумових куль силовиками, мітингрям все ж таки змогли проникнути до будівлі. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на "Інтерфакс".

"Протестувальники змогли дістатись до сьомого поверху, де розташований кабінети президента, спікера та лідерів парламентських фракцій. Водночас у будівлі ніхто із високопосадовців не перебував. Біля парламенту горять кілька автівок, а огорожу будівлі учасники акцій використовують як щити. Демонстранти планують йти до СІЗО, де перебуває колишній глава держави, щоб його звільнити", - йдеться в повідомленні.

Цього ж дня стало відомо, що колишнього президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва звільнили з-під варти на вимогу учасників протестів. Наголошується, що після того, як мітингарі захопили будівлю парламенту, частина із них вирушила до будівлі Державного комітету із нацбезпеки. Силовики, що перебували біля ДКНБ, перейшли на сторону мітингарів.

"Після перемовин з керівництвом держкомітету Атамбаєва випустили із СІЗО, де він перебував із серпня 2019 року за звинуваченнями у корупції", - повідомляють місцеві медіа.

Нагадаємо, що у виборах в Киргизії 4 жовтня взяли участь 56% з 3,5 млн зареєстрованих виборців. На 120 місць у новому складі парламенту претендували 16 партій. Пізніше стало відомо, бар'єр в 7 відсотків подолали лише чотири з них. Це провладні "Бірімдік" і "Мекен Киргизстан", а також центристська "Киргизстан" і опозиційна "Бутун Киргизстан". Після оголошення результатів виборів люди почали виходити на акції протесту.

Як повідомляв ONLINE.UA,  керівництво НАТО виступило з терміновим закликом до Вірменії та Азербайджану, які поновили бої за Нагірний Карабах

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?