ПЦУ може стати патріархатом: екзарх Константинополя назвав умову
Категорія
Україна
Дата публікації

ПЦУ може стати патріархатом: екзарх Константинополя назвав умову

ПЦУ може стати патріархатом: екзарх Константинополя назвав умову
Джерело:  BBC

Православна церква України може стати патріархатом, але тільки після завершення процесу глибокого об'єднання. Об'єднатися повинні не тільки колишні УПЦ КП і УАПЦ, але також ієрархи і духовенство РПЦ, які сьогодні є в Україні.

Про це заявив Данило Памфілійський, архієпископ Української православної церкви в США, який був екзархом Вселенського патріарха в Україні в період підготовки Томосу про автокефалію, передає ONLINE.UA з посиланням на ВВС.

"Я не можу передбачити майбутнє, але впевнений, що це станеться. ПЦУ має всі можливості і передумови, щоб набути статусу патріархату, але спочатку має відбутися процес глибокого об'єднання. Тобто об'єднатися мають не тільки колишні УПЦ КП і УАПЦ, а також ієрархи і духовенство РПЦ, які сьогодні є в Україні. Коли цей глобальний процес відбудеться, тоді, я впевнений, що Українська церква зможе звернутися до Константинополя, і Вселенський патріархат готовий розглянути це питання. Константинополь, звичайно, готовий про це говорить", - упевнений він.

Архієпископ також розповів, як буде проходити процес отримання статусу патріархату ПЦУ. За його словами, буде змінений Томос і проголошена патріархія Константинополем, котрий ніколи не приховував, що ПЦУ може отримати статус патріархату.

Також він підкреслив, що православні церкви в усьому світі в найближчі кілька місяців визнають автокефалію ПЦУ. Свої представницькі грамоти туди вже направив митрополит Епіфаній. Данило Памфілійський уточнив, що на сьогоднішній день не визначилися щодо ПЦУ Сербська і Антіохінійська церкви, які залежні від РПЦ, та Польська церква, з якою, переконаний архієпископ, буде знайдено порозуміння.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що патріарх Філарет впевнено заявляв, що Православну церкву України визнають патріархатом, а РПЦ увійде в спілкування з нею.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?