ПЦУ розвіяла міф щодо купання в ополонці на Водохреща
Категорія
Культура
Дата публікації

ПЦУ розвіяла міф щодо купання в ополонці на Водохреща

ПЦУ розвіяла міф щодо купання в ополонці на Водохреща
Джерело:  online.ua

Щорічно, 19 січня, розпочинається третій і завершальний етап українських новорічних свят — Водохреща. Віряни переконані, що в цей день вся вода наділена цілющою силою, тож занурюються в ополонки, щоб нарешті очиститись та бути здоровим протягом наступного року. Однак представники Православної церки України вирішили розвіяти цей міф та нагадати українцям, що вкрай важливо розуміти суть християнського свята і не плутати його з модою, традиціями, народними віруваннями, тим більше – із забобонами чи марновірством. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ПЦУ.

"Протягом останніх років 19 січня під час або після Великого водосвяття все частіше спостерігаємо таку картину: у водоймах влаштовуються масові пірнання й купання з метою "змити гріхи" в освяченій воді. Улюблені брати і сестри, обмивання в ополонці на Водохреща жодним чином не призводить до духовного очищення і не "звільняє" від гріхів! Жодного церковного припису для звершення такого дійства немає і, як твердять дослідники, в українського народу воно не мало поширення", — наголошують в ПЦУ.

Представники церкви звертають увагу на те, що на свято Богоявлення відбувається особливий чин освячення води, яка зветься великою агіасмою, що в перекладі з грецької означає – святиня. Священники нагадують, що ставлення до такої води, як і до будь-якої іншої святині, має бути шанобливим.

"Українці здавна по-особливому ставилися до свяченої води: побожно зберігали її біля ікон, берегли кожну краплинку, використовували її в особливих випадках. Українські етнографи не фіксували у минулих століттях масових хрещенських купань, тим паче у тому вигляді, як це відбувається нині – часом зовсім без одягу, або з попереднім алкогольним «підігрівом» та гучними гуляннями опісля…", — зазначають в Православній церкві України.

Священники пояснюють, що вода не може змити гріхи, бо гріх – це не зовнішня проблема, а внутрішня хвороба душі. Якщо ж ви дійсно хочете сцілитися, то вкрай важливо її спочатку виявити, від щирого серця покаятися та змінитися за допомогою Божою.

Раніше ONLINE.UA публікував добірку з найкращих привітань з Водохрещем 2021 — в ній є гарні вірші, короткі СМС, приємні вітання своїми словами у прозі, а також яскраві і тематичні картинки та листівки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?