ПЦУ спростувала, що купання на Водохреще "змиває гріхи"
Категорія
Культура
Дата публікації

ПЦУ спростувала, що купання на Водохреще "змиває гріхи"

ПЦУ спростувала, що купання на Водохреще "змиває гріхи"
Джерело:  online.ua

19 січня православні християни відзначають велике релігійне свято - Водохреще, яке в 2021 році випадає на вівторок. Віруючі переконані, що в цей день вся вода освячена, тому пірнають в ополонки, щоб очиститься від гріхів і запастися здоров'ям на цілий рік. У ПЦУ напередодні свята вирішили розвіяти цей головний міф. Виявляється, купання в ополонці на Водохреще не має нічого спільного зі святом Богоявлення. Цей звичай в Україні з'явився в 90-і роки і прийшов від росіян з ідеєю загартування організму. А властивість хрещенського купання в крижаній воді "змивати гріхи" є всього лише помилкою і церквою не підтримується. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційну сторінку Православної церкви України в Facebook.

У ПЦУ порівняли купання в ополонці на Водохреще в модною традицією. У церкві відзначили, що люди пірнають у крижану воду з різними мотивами - одні, щоб "змити гріхи", інші, щоб випробувати можливості свого організму і оздоровитися, а треті заради дотримання "давньої української традиції". У ПЦУ підкреслили, що все це помилкові судження, які не мають ніякого відношення до церковних звичаїв.

"У нашого народу такої традиції, пов'язаної зі святом Богоявлення, не було. Ні етнографи, ні історики ще до середини ХХ століття не фіксували нібито «традиційних» масових пірнань українців в крижану воду з нагоди свята Хрещення Господнього. Також нагадаємо, що абсолютно помилковим є судження, що купання у крижаній воді після освячення «змиває» всі гріхи. Яким чином їх можна «змити»? Хіба сам фізичний акт занурення в освячену воду, без покаяння в гріхах, може привести до їх подолання? Ні церковного припису для здійснення такого дійства в свято Богоявлення немає. Дорога до вічного блаженного життя і порятунку лежить виключно через щире каяття в гріхах, молитву і любов до Бога і до наших ближніх. Звільнити душу від гріха може тільки Господь, бачачи ваше щире покаяння і участь в Таїнствах Сповіді та Причастя" , - пояснили в ПЦУ.

У повідомленні наголошується, що церква не забороняє купатися в ополонці на Водохреща, оскільки це вибір кожного. Але в ПЦУ закликали не не пов'язувати це дійство зі святкуванням Богоявлення.

"Хто робить такий вибір - повинен робити це усвідомлено і відповідально, ретельно зважуючи всі «за» і «проти»: стан здоров'я, причини для такого вчинку, можливі наслідки, зокрема, в умовах пандемії. В день свята Богоявлення, Водохреща, важливо згадати про суть і витоки цього свята, про рятівне значення цієї події для кожного з нас", - підсумували в ПЦУ.

Представники церкви звертають увагу на те, що на свято Богоявлення дійсно відбувається особливий чин освячення води, яка називається велика агіасма, що в перекладі з грецького означає - святиня. Але ця вода не може змити гріхи, оскільки гріх - це не зовнішня проблема, а внутрішня хвороба душі. Якщо ви дійсно хочете зцілитися, то вкрай важливо її спочатку виявити, від щирого серця покаятися і змінитися за допомогою Бога.

Раніше ONLINE.UA опублікував підбірку з кращих привітань з Водохрещем 2021  - в ній є вірші, короткі СМС, приємні привітання своїми словами у прозі, а також яскраві і тематичні картинки та листівки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?