Путін готує новий військовий удар: західні ЗМІ побачили кілька ознак
Категорія
Світ
Дата публікації

Путін готує новий військовий удар: західні ЗМІ побачили кілька ознак

Путін готує новий військовий удар: західні ЗМІ побачили кілька ознак

Недавні дії Росії припускають початок нового етапу російської загрози щодо України, - а також потенційно на Кавказі, в Білорусі або прибалтійських країнах, - який може передвіщати нову великомасштабну військову операцію, пише старший науковий співробітник Американської ради із зовнішньої політики Стівен Бланк.
Про це він написав у статті, опублікованій виданням Newsweek, переклад якої зробив ONLINE.UA.


По-перше, в 2016 році Росія створила 25 військових дивізійних формувань і 15 бригад, збільшивши чисельність особового складу лише на 10 000 чоловік. Це вказує на можливість того, що Росія може прагнути до ведення тривалої широкомасштабної війни з використанням радянської моделі, зокрема армії радянського типу, що складається з «кадрованих частин», які існували лише на папері, поки їх не викликали в рамках масової мобілізації.


Можливість такої мобілізації очевидна, з урахуванням «Кавказу 2016» та інших військових навчань 2016 року, коли Москва мобілізувала сили МВС і всі провінційні цивільні адміністрації, банки виплачували солдатську зарплату "на полі бою", а лікарні забезпечували польові госпіталі. Росія, вочевидь, думає про можливі тривалі непередбачені обставини, і повертається до фантазій про мобілізацію радянського типу.



Читайте також:

Пу

тін загнаний в глухий кут, а Донбасу загрожує нове загострення - Андрій Піонтковський

По-друге, в рамках цього військового процесу в 2016-2017 роках Москва створила 1-у гвардійську танкову армію, 40-у армію і 8-у армію і розгорнула їх по всій території кордону з Україною. Штаб 8-ї армії в Ростові-на-Дону, звідки він може при необхідності завдати удару по Кавказу або бути перенесений по повітрю або по морю на Близький Схід.


Більш того, будь-яку з цих армій можна було б швидко перенести у бік Білорусі, щоб придушити там заворушення, якщо білоруський уряд не зможе або не захоче цього робити.


Крім того, в Росії створено чотири нових дивізіони: 150-я мотострілецька дивізія в Ростовській області, 10-а бронетанкова дивізія і 3-я механізована дивізія в Воронезькій області і 144-а мотострілецька дивізія під Смоленськом. Їх штаб-квартири будуть розташовуватися відповідно в 50, 45 і 255 кілометрах від українського кордону.


Крім того, штаб російської 20-ї армії був переміщений ближче до України в Воронеж, з місця колишнього базування на схід від Москви.


Три мотострілкові бригади, які раніше розташовувалися глибоко всередині території Росії, поблизу Казахстану і в Волзькому басейні, також переміщаються на захід. Вони базуватимуться в Білгородській, Брянській і Воронезькій областях, менш ніж в 50 кілометрах від українського кордону.


Пізніші розгортання ще більш зловісні. 8 березня Москва оголосила, що Військово-морський флот Росії приділятиме пріоритетну увагу судам, здатним перевозити війська, які можуть виконувати амфібійні операції - їх можна легко використовувати проти України, Балкан, Кавказу або Близького Сходу.



Читайте також:

Снайпер АТО:

Російська пропаганда така вміла, що дивишся - і готовий сам себе знищити

24-26 березня спостерігачі зафіксували десятки танків, розгорнутих в селі Покровське в Ростовській області, поряд з Україною. У той же час Росія розгорнула повітряно-десантні війська в Білорусі, унеможлививши перенаправлення Україною її сил з півночі на південний кордон навколо Маріуполя, що перебуває під загрозою. Ці сили ВДВ також явно є загрозою вторгнення в Білорусь.


Тривають також і кібернетичні напади. За оцінками українського уряду, в листопаді і грудні 2016 року Росія провела 6500 кібератак проти різних українських інституцій, в тому числі міністерства оборони та міністерства фінансів, а також державної скарбниці.


Хакери також атакували енергосистему Києва, що призвело до відключення електроенергії в деяких частинах столиці. Фактично перше відоме припинення живлення в результаті кібератаки відбулося за рік до цього, коли російські хакери відключили енергосистему на заході України в грудні 2015 року.


З початку 2017 року також ще спостерігалася неухильна ескалація числа і масштабів порушень режиму припинення вогню російськими військами. Тільки з 12 по 20 березня було скоєно 336 нападів, в результаті яких загинули дев'ять українських солдат і поранені 35. А 23 березня колишній член парламенту Росії Денис Вороненков був убитий серед білого дня в Києві, в той час як в Харкові вибухнув завод з виробництва боєприпасів, що говорить про повернення до терористичних атак, проведених РФ в Україні.



Читайте також

:

Ро

сіяни і "сепари" зараз стали на порядок агресивніше - соратник Яроша


Усі ці дії, вжиті в зв'язку з майбутніми в серпні-вересні навчаннями «Захід-2017» в Білорусі викликають побоювання щодо нового втручання в Україну, Білорусь або навіть на Кавказ, якщо враховувати недавні російські дії. Більш того, зменшилися можливості Путіна для маневру всередині країни, а економічні реформи або зростання малоймовірні. Крім того, армія відчуває брак робочої сили, і нинішній російський оборонний бюджет, ймовірно, досяг межі своїх можливостей.


Можливо, Путін відчуває, що він змушений завдати удару якомога швидше, особливо якщо хоче створити причину, яка виправдовує широкомасштабну мобілізацію в переддень президентських виборів 2018 року.


Ймовірно, наближається період максимальної небезпеки для України, Білорусії або Кавказу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?