Путін нарешті оголосив свою позицію щодо Білорусі - до чого готуватися
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін нарешті оголосив свою позицію щодо Білорусі - до чого готуватися

Путін нарешті оголосив свою позицію щодо Білорусі - до чого готуватися
Джерело:  online.ua

Світові лідери пильно стежать за ситуацією в Білорусі, де виникли масові протести після виборів президента. Багато країн ЄС не визнають результати голосування, згідно з якими за офіційними даними ЦВК РБ переміг Олександр Лукашенко з 80% голосів. Вже завтра, 19 серпня, лідери ЄС проведуть позачергову відеоконференцію, щоб обговорити можливі санкції проти білоруської влади, яка влаштувала насильство на жителями країни під час масових протестів. Перед цим лідери провідних країн світу вирішили особисто обговорити ситуацію в Білорусі з президентом Росії Володимиром Путіним, щоб застерегти його від надання військової допомоги Лукашенко. 18 серпня Путіну дзвонили канцлерка Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон, а після переговори з главою Кремля провів президент Євроради Шарль Мішель. За даними Кремля, усім їм Путін висловив свою єдину позицію по Білорусі - він наголосив на неприпустимості втручання у внутрішні справи республіки і чинення тиску на білоруське керівництво. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу російського президента.

"Напередодні саміту Євросоюзу обговорено поточний стан справ в Білорусії. З російської сторони висловлена заклопотаність у зв'язку зі спробами деяких країн чинити тиск на керівництво республіки і всіляко дестабілізувати внутрішньополітичну обстановку. Висловлена зацікавленість в тому, щоб не допустити конфронтаційного варіанта розвитку подій", - заявив Путін під час розмови з Мішелем.

У свою чергу глава Євроради підкреслив президенту Росії, що тільки мирний і по-справжньому всебічний діалог може врегулювати кризу в Білорусі. Тим самим він застеріг Путіна від введення російських військ до Білорусі, так як за цим послідує жорстке покарання з боку ЄС.

Важливо відзначити, що в Європарламенті напередодні відеоконференції Євроради пропонують пригрозити Путіну потужними санкціями, щоб запобігти його втручанню в ситуацію в Білорусі. Зокрема, член Комітету Європарламенту із закордонних справ Яцек Саріуш-Вольський вважає, що в нинішній ситуації Росія не може дозволити собі ігнорувати ймовірність введення санкцій, таких як економічна ізоляція і виключення з фінансової системи SWIFT.

Як відомо, в тому, що білоруси нарешті захотіли свободи і демократії, Лукашенко звинувачує Європу. Він переконаний, що протестними акціями "керують ляльководи з-за кордону" і навіть знайшов в цій ситуації "український слід". У зв'язку з цим президент Білорусі звернувся до російського лідера Володимира Путіна з проханням про допомогу. У Кремлі запевнили Лукашенко, що Росія готова надати необхідне сприяння у вирішенні проблем, що виникли на основі принципів Договору про створення Союзної держави, а також в разі необхідності по лінії Організації Договору про колективну безпеку. За даними білоруських ЗМІ, на російських дорогах вже з'явилися кілька колон невпізнаної військової техніки, які рухалися в напрямку кордону з Білоруссю - вони не виключають, що російські військові вже перебувають на білоруській території.

Сам Лукашенко при цьому не приховує, що чекає військової допомоги від Росії. Виступаючи перед білорусами він публічно погрожував учасникам протесту "реакцією Росії" на нестабільну ситуацію в країні і вимоги про проведення повторних виборів.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Лукашенко прийняв нове шокуюче рішення- він наказав підняти в небо бойові винищувачі над білорусько-литовським кордоном.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?