Путін переніс фронт гібридної війни до Києва
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін переніс фронт гібридної війни до Києва

Путін переніс фронт гібридної війни до Києва
Джерело:  online.ua

Святкування Дня Перемоги в українських містах не обійшлося без провокацій і сутичок. Російська пропаганда отримала чергову можливість розповідати вдячним телеглядачам про засилля на українській землі «фашистів» і «карателів», хоча в самій Росії в святкових заходах було куди більше пропагандистської складової, ніж реальної поваги до ветеранів.


Україна послідовно змінює формат святкування перемоги над нацизмом від мілітаристського до цивілізованого, пов'язаного з пам'яттю і повагою до подвигу мільйонів солдатів і офіцерів, які зламали хребет нацизму. День пам'яті і примирення і День Перемоги в першій декаді травня повинні дозволити кожному бажаючому відзначити річницю завершення бойових дій в Європі так, як він вважає за потрібне. Щонайменше таке право мають нечисленні ветерани, які залишилися в живих, найстрашнішої в історії людства війни, які можуть не виступати живим щитом для різних політичних сил.


Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков припускав можливість провокацій 8-9 травня, а секретар РНБО Олександр Турчинов пообіцяв, що ситуація залишатиметься під контролем. Загалом правоохоронці впоралися з поставленими завданнями, хоча діяти їм було непросто, оскільки впровадити провокаторів в святковий натовп - справа техніки. Кадри для картинки російських телевізійників за фактом отримані, але на сусідських блакитних екранах так і не з'явився сюжет про відкриття в

київському Парку Перемоги пам'ятника ветеранам Другої світової

. Він елементарно не вписується в пласку картинку світу, що насаджується там і нагадує росіянам, що українці - зрадники, американці лише поставляли тушонку, а Другу світову війну виграли завдяки мудрості товариша Сталіна. Нічого дивного, оскільки кремлівська пропаганда робить ставку на використання Дня Перемоги в якості демонстрації ролі виключно Росії в перемозі над нацизмом, намагаючись спроектувати події 70-річної давності на сьогоднішню ситуацію.


На окрему увагу заслуговує акція «Безсмертний полк», яка замислювалася її організаторами як неполітична. Однак, опинившись під керуванням кремлівських пропагандистів, акція пам'яті перетворилася на ідеологічну зброю. Навіть не знаю, що виглядає більш безглуздим:

«прокурор Криму» Наталія Поклонська з портретом Миколи Другого в рядах учасників акції чи

В'ячеслав Ніконов з портретом свого діда, В'ячеслава Молотова, підписанта відомого пакту з Ріббентропом. Ці приклади демонструють ідеологічний чад і відсутність адекватності сприйняття того, що відбувається.


З цієї ж серії - мотопробіг «Нічних вовків» по ​​Центральній і Західній Європі. В українському інформаційному просторі з тріском ламаються списи на тему, хто ж пропустив мотобанди Залдостанова в Закарпатті, хоча ситуація видається набагато простіше: своїх «залізних коней» «байкери Путіна» осідлали вже на території Європейського Союзу, скориставшись допомогою тамтешніх союзників. У Празі місцеві жителі в повному обсязі показали і своє ставлення до цього пробігу і наявність власної історичної пам'яті.


У сучасному російському тлумаченні Дня Перемоги практично не залишилося пам'яті про Другу світову, її підмінено сучасними ідеологічними конструкціями, покликаними посилювати культ особистості Путіна і переконаність росіян у власній перевазі над навколишнім світом. Україна вже не вперше опиняється об'єктом масованої інформаційної атаки, покликаної не стільки позиціонувати українців як бандерівців, скільки розхитати ситуацію всередині держави. Сьогодні головний фронт гібридної війни пролягає не так на Донбасі, а в Києві і обласних центрах.


Що в цьому випадку робити нашій країні? Безумовно, відновлювати власну історичну пам'ять і не дозволяти нікому засумніватися в українському внеску в перемогу над нацизмом. Природно, без перемогобісся.



Євген Магда, політичний експерт спеціально для ONLINE.UA

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?