Путін пообіцяв - Лукашенко розкрив резонансні домовленості з Росією
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін пообіцяв - Лукашенко розкрив резонансні домовленості з Росією

Путін пообіцяв - Лукашенко розкрив резонансні домовленості з Росією
Джерело:  online.ua

Білоруський глава Олександр Лукашенко вирішив зізнатися, що вже звернувся по військову допомогу до президента Росії Володимира Путіна. Після тривалої розмови глава Кремля пообіцяв Лукашенко при першому запиті надати допомогу Білорусі в забезпеченні безпеки. У Кремлі поки не коментують ці домовленості, але Лукашенко підкреслив, що мова йде саме про військову складову в рамках договору з Російською Федерацією по Союзній державі і організації договору про колективну безпеку. Більш того, відразу ж після досягнення домовленостей з Путіним, Лукашенко наказав перекинути повітряно-десантну бригаду з Вітебська в Гродно - "у зв'язку з напруженою ситуацією на західних кордонах". Лукашенко раптово перейнявся кількістю навчань НАТО в сусідніх з Білоруссю країнах і доручив відреагувати на це. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Белта.

"Коли мова йде про військову складову, у нас є договір з Російською Федерацією в рамках Союзної держави і ОДКБ. Якраз ці моменти підходять під цей договір. Тому сьогодні з Президентом Росії у мене відбулася тривала, докладна розмова про ситуацію. Повинен сказати, мене навіть трохи здивувало - Путін абсолютно присвячений в те, що відбувається. І ми з ним домовилися: при першому ж нашому запиті буде надано всебічну допомогу щодо забезпечення безпеки Республіки Білорусь", - розкрив Лукашенко подробиці домовленостей з Путіним.

Відразу ж після цієї розмови Лукашенко поїхав в Генштаб РБ, де зустрівся з військовими. Він їх запевнив, що зможе "утримати ситуацію" в країні, а з страйків і протестів "нічого не вийде". В ході наради він доручив перекинути білоруських військових до кордону.

"Я попрошу додатково, оскільки напружена ситуація на західних кордонах, повітряно-десантну бригаду з Вітебська перекинути в Гродно. Я вас дуже попрошу, подякую вам за те, що ви в Брестському регіоні працюєте і порядок там підтримуєте. Нехай в Бресті наша десантно-штурмова бригада залишається і працює у взаємозв'язку з прикордонниками для стабілізації ситуації на південному заході ", - сказав Лукашенко.

Лукашенко також доручив силовикам не допустити реалізації ідеї протестувальників вибудувати "живий ланцюг з небайдужих" людей від Вільнюса до Києва. Він доручив міністерству оборони Білорусії, МВС і КДБ, а також генеральному прокурору дати оцінку цим діям, а також закликав їх "категорично не допустити подібних дій".

"Ще один момент, який не може не насторожувати нас (ми також з президентом Путіним це обговорювали): ви бачите не тільки заяву цих держав, які перебувають на заході від нас, не тільки їх пропозицію. Але цікава з'явилася інформація сьогодні до ранку про те , що вони хочуть збудувати "ланцюг" від Вільнюса до Києва. Тобто ланцюг небайдужих. Мало на проспекті в Мінську небайдужих з квіточками і в ланцюгах ... Уже хочуть виставити від Вільнюса до Києва і зібрати туди більше 300 000 осіб", - додав Лукашенко.

Лукашенко також заявив, що не хоче бути "відхожих місцем і когось санітарити", тому домовився з Путіним діяти у взаємодії.

Тим часом в Білорусі вже восьмий день тривають протести після виборів президента 9 серпня - люди масово почали виходити на мітинги проти фальсифікації результатів голосування. Білоруси виступають проти Олександра Лукашенка та на підтримку його головної суперниці Світлани Тихановської, яка, на їхню думку, перемогла чинного президента з великим відривом. Акції супроводжуються насильством силовиків, пострілами і затриманнями. Серед протестуючих є загиблі. Згідно з останніми даними, загальна кількість затриманих наблизилася до 7000 осіб. Серед них - як мінімум троє громадян України, звільнення двох із яких уже домігся офіційний Київ.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що росіяни і білоруси масово обговорюють переговори Лукашенко і Путіна в мережі. Вони переконані, що Лукашенко вже продав Білорусь Путіну.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?