Путін раптово подзвонив Лукашенку, в Мінськ стягують військову техніку - що зараз відбувається в Білорусі
Категорія
Світ
Дата публікації

Путін раптово подзвонив Лукашенку, в Мінськ стягують військову техніку - що зараз відбувається в Білорусі

Путін раптово подзвонив Лукашенку, в Мінськ стягують військову техніку - що зараз відбувається в Білорусі
Джерело:  online.ua

У неділю, 30 серпня, російський глава Володимир Путін подзвонив своєму білоруському колезі Олександру Лукашенку. В пресслужбі Лукашенко заявили, що Путін обговорив з ним ситуацію в Білорусі і "інші актуальні проблеми". В Кремлі підкреслили, що телефонний дзвінок Путіна Лукашенку пов'язаний з днем народження в.о. президента Білорусі - сьогодні йому виповнилося 66 років. Тим часом білоруси готують масштабний Марш миру і незалежності в якості "подарунка" на день народження Лукашенка. До цього мітингу вже активно готується влада - в центр Мінська стягують військову техніку і силовиків. Що відбувається в Білорусі прямо зараз, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу президента РФ і білоруські ЗМІ.

"Підтверджено настрій на подальше зміцнення російсько-білоруського союзництва і розширення взаємовигідного співробітництва в усіх напрямках. Домовлено в найближчі тижні провести зустріч в Москві", - повідомили в Кремлі, про що говорили Путін та Лукашенко.

Як відомо, попередня розмова Путіна і Лукашенка відбулася 24 серпня. Тоді вони обговорили ситуацію в Білорусі і "на зовнішньому контурі, особливо на західному напрямку". Тоді ж, вони домовилися провести масову вакцинацію в Білорусі проти коронавіруса російською вакциною на третьому етапі клінічних випробувань препарату.

Важливо відзначити, що Лукашенко після розмови з Путіним заявив про домовленості "впоратися з поточними подіями в республіці разом".

"Якщо за кордоном будуть "смикати", треба задіяти спільну військове угрупування. Його основою буде білоруська армія. А росіяни нас повинні підтримувати і рухатися за нами", - розкрив деталі переговорів з Путіним Лукашенко.

До слова, після цієї розмови з Лукашенком Путін повідомив, що на прохання білоруського колеги в Росії був сформований резерв із співробітників правоохоронних органів, який в разі необхідності надасть допомогу Мінську. При цьому він, за словами Путіна, може бути задіяний, лише якщо ситуація в республіці "вийде з-під контролю".

Тим часом в Білорусі тривають масштабні протести. Жителі країни вимагають скасувати підсумки виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів в перші дні. Крім того в Білорусі проходить страйк - співробітники провідних підприємств країни відмовляються виходити на роботу, поки режим Лукашенка не виконає вимоги народу.

Напередодні, 29 серпня, в Мінську та інших містах Білорусі пройшла акція "Гранд-марш жінок". На масштабну акцію протесту проти насильства вийшли тисячі жінок - вони вимагають відправити діючу владу у відставку, провести нові вибори президента і розслідувати знущання над мітингувальниками в перші дні протесту.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що головна суперниця Лукашенко на президентських виборах Світлана Тихановська, яка очолює опозицію Білорусі, несподівано для всіх заявила про готовність звернутися по допомогу до Росії для врегулювання політичної кризи в країні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?