Путін розгортає ще одну "війну" проти України
Категорія
Економіка
Дата публікації

Путін розгортає ще одну "війну" проти України

Путін розгортає ще одну "війну" проти України
Джерело:  online.ua

Політичний експерт Євген Магда впевнений, що президент Росії  Володимир Путін  розв'язує нову газову війну з Україною, і кінець 2016-початок 2017 року будуть складними в частині енергетичних відносин між РФ і Україною.


Таку думку він висловив в статті на ONLINE.UA.


Магда нагадав, що в 2006 і 2009 році уряд РФ вже вів газові війни проти України, і навіть зміг частково домогтися своїх цілей. "Ні введення в 2006 році на український газовий ринок компанії RosUkrEnergo, ні кабальний контракт 2009 року, благословенний тодішніми прем'єрами Тимошенко (екс-прем'єр-міністр України, лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко, - ред.) і Путіним, не дозволили Росії повністю встановити контроль над українською ГТС. Зате дозволили побудувати "Північний потік", вартість якого перевалила за 10 млрд євро, і пропонувати альтернативні варіанти поставок газу в Європу. Та й встановлення контролю над "Белтрансгазом" Кремль може занести собі в актив", - висловився він.


Читайте також: У Києва є кілька інструментів, щоб перемогти в одній з війн з Путіним


"На цей раз Росія, по всій видимості, розраховує використовувати не тільки особливості європейського сприйняття ситуації, а й перехідний період між президентськими адміністраціями в Вашингтоні, - йдеться в статті Магди. - Найголовніше: ні тоді, ні сьогодні "Газпром" не зміг надати будь-яких переконливих доказів зриву Україною своїх зобов'язань транзитера. Вибух на газопроводі в Полтавській області навесні 2014 року, на місці якого першими виявилися журналісти LifeNews, - слабкий аргумент в серйозної дискусії. Зате російська пропагандистська машина спрацювала максимально ефективно, доводячи європейським глядачам і читачам, що ще ось-ось - і настане енергетичний колапс, відповідальність за який несе Україна".


"Сьогодні навряд чи мова йде про спробу встановити контроль над українською газотранспортною системою, оскільки кон'юнктура для цього несприятлива. Ситуація на енергетичному ринку Європи за кілька останніх років серйозно змінилася, з'явився фактор сланцевого газу, "Газпром" був змушений піти на серйозні поступки багатьом своїм клієнтам .  "Нафтогаз України" і російська енергетична монополія, як відомо, з'ясовують стосунки в Стокгольмському арбітражі. Ціна питання - близько 30 мільярдів доларів. Крім того, "Газпром" розраховує проштовхнути ідею будівництва другої черги "Північного потоку", що дозволить значно зменшити транзит українською територією. Укупі із спорудженням "Турецького потоку" і доступом до трубопроводу OPAL, який надала Європейська Комісія, російська енергетична монополія може отримати вигідні для себе бонуси", - зазначив політичний експерт.


Читайте також: Росія озвучила нову газову страшилку для України: в мережі гаряче обговорення


Крім іншого, він зазначив, що кінець 2016-початок 2017 року будуть непростими для українсько-російських енергетичних відносин, і в даному випадку від України насамперед потрібна націленість на результат і внутрішня консолідація, оскільки незабаром ймовірне посилення проросійської пропаганди в Європі.


"Запаси блакитного золота в ПСГ некритично малі, і протриматися до весни Україна цілком в змозі. Нагадаю, що в 2009-му обсяги запасеного газу були ще вище, але тиск з боку ЄС і відсутність взаєморозуміння між командами Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко (вірніше - їх різновекторність з прицілом на президентські вибори) привели до енергетичної капітуляції, - підкреслив Євген Магда. - Переконаний, що російська пропагандистська машина вже готується до масованого промивання мізків європейському споживачеві інформації. Протидіяти цьому натиску українській стороні необхідно асиметрично, причому розуміючи, що багато експертів в українському інформаційному просторі гратимуть на боці "Газпрому".


Більше  читайте в статті на ONLINE.UA: Путін вирішив застосувати ще один вид зброї: Україні є, чим відповісти.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?