Путін розв'язав війну проти Європи і готує повалення Меркель - західні ЗМІ
Категорія
Світ
Дата публікації

Путін розв'язав війну проти Європи і готує повалення Меркель - західні ЗМІ

Путін розв'язав війну проти Європи і готує повалення Меркель - західні ЗМІ
Джерело:  Atlantic Council

Серед численних криз, які наразі відбуваються на європейському континенті, з'являється ще одна серйозна загроза. Росія активно прагне нашкодити Німеччині, фактично розгортаючи проти неї нову гібридну війну, націлену на підрив легітимності європейської влади. Це особливо небезпечно, тому що Володимир Путін націлив свою кампанію проти ключового лідера ЄС, який зараз з усіх сил зберігає Європу об'єднаною перед лицем численних загроз безпеки: як внутрішніх, так і зовнішніх.


Член ініціативи трансатлантичної безпеки Атлантичної ради Рут Форсайт в статті для сайту Atlantic Council, переклад якої зробив ONLINE.UA, розповіла про те, які способи Росія використовує для підриву репутації і безпеки Німеччини, і що слід зробити німецькому уряду для свого захисту.


Протягом всієї кризи в Україні Росія посилювала свою шпигунську діяльність в Німеччині та інших європейських державах. За даними Федерального відомства із захисту конституції, внутрішнього агентства безпеки Німеччини, РФ використовувала дві згубні тактики, які раніше застосовував КДБ СРСР: дестабілізацію і дезінформацію. Яніс Сарті, директор Центру стратегічної комунікації НАТО (STRATCOM), заявив, що Росія навмисно використовує цю тактику, щоб викликати невдоволення в Німеччині, а кінцевою метою є повалення канцлера країни Ангели Меркель.


Спроби Росії дестабілізувати Німеччину включають зусилля з розпалювання заворушень там, де їх раніше не було б, особливо за рахунок використання вже існуючого невдоволення. Наприклад, в лютому цього року керівники розвідок Німеччини і інших країн попереджали, що РФ буде використовувати "високий мобілізаційний потенціал" російського населення Німеччини, знаючи, що Росія переконає їх брати участь в руйнівних публічних демонстраціях. Наприклад, всього місяцем раніше група, що називає себе «Міжнародний конгрес російських німців» (International Congress of the Russo-Germans), провела демонстрацію проти уряду Меркель. Таємнича і несподівана поява раніше невідомої політичної організації схожа на підтриману Росією активність на сході України в 2014 році. Це були цілеспрямовані зусилля з маніпулювання громадською думкою для того, щоб підтримати російську ідею про те, що українська влада нібито не здатна захищати і відстоювати інтереси своїх громадян. Роль Росії в підбурюванні до аналогічної діяльності в Німеччині вкрай тривожна.


Читайте також:

Наживка для

Росії - грузинський професор Панфілов про больові точки РФ і капкан для Путіна


Росія також використовує кризу біженців, щоб спробувати поглибити невдоволення і розбіжності всередині німецького суспільства. Російська пропаганда зображує Захід все більш нестійким і менш безпечним через приплив мігрантів, відображає обстановку так, ніби безпека громадян не може бути гарантована національними європейськими урядами.


Для Росії це не тільки питання спотворення правди. Вона також використовує відверту фальсифікацію так званих «доказів». Це було порівняно недавно продемонстровано в так званій «справі дівчинки Лізи», коли Москва звинуватила Берлін у приховуванні прецеденту, в якому молода німецькомовна росіянка пропала безвісти, і нібито була згвалтована біженцями. Хоча німецька поліція стверджувала, що дівчинка не була згвалтована, і що біженці не були причетні до її зникнення, сфабрикована історія викликала обурення в РФ і серед російськомовного населення Німеччини. У цій дезинформаційній кампанії брав участь навіть високопоставлений російський чиновник. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров назвав її «нашою дівчинкою» - тривожна заява, враховуючи, що в січні він заявив, що «захист російських громадян в Німеччині є предметом занепокоєння російської зовнішньої політики».


Існує також кіберкомпонент російської гібридної війни проти Німеччини. Німецька влада приписує головну кібератаку на німецький бундестаг в квітні 2015 року «російській військовій розвідці». Російські хакери отримали доступ до 14 основних серверів, в тому числі до даних німецького федерального парламенту. Це була тільки одна з серії нападів на німецькі оборонні компанії за останній час. Російські кібератаки на уряд Німеччини і німецькі компанії - це ще один приклад зусиль Москви нашкодити Німеччині.


Навіть перед лицем цих диверсійних дій Німеччина зробила частиною свого політичного курсу мінімізацію негативного підходу Росії до Заходу. Наприклад, на Мюнхенській конференції з питань безпеки 2016 року прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв зробив тривожну заяву про те, що світ «швидко переходить в період нової холодної війни». Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр відмовився визнати заяву Москви в тому сенсі, що ми в черговий раз беремо участь в холодній війні, і вважав своїм обов'язком роз'яснити російську позицію, щоб применшити негативний вислів Медведєва: «Медведєв хотів сказати, що нам потрібно уникнути нової холодної війни». Незважаючи на такі войовничі заяви Москви, Німеччина продовжує старанно працювати, щоб не провокувати Путіна, при цьому заохочуючи інші західні країни шукати компроміс з РФ.


У цьому році Рада Росія-НАТО була скликана вперше з квітня 2014 року. Альянс скасував зустріч два роки тому через анексію Росією Криму. Проте, не дивлячись на продовження агресії з боку РФ в Україні, Рада Росія-НАТО була проведена ще раз в минулому місяці, тому що це є пріоритетом для Німеччини.

Штайнмайєр також недавно заявив, що підтримує повернення Росії в групу держав G8

. Така політика не тільки догоджає російським інтересам, а й різко послаблює загальну європейську відповідь на кризу в Україні.


Хоча німецький уряд знає про руйнівні дії Росії в своїй країні, він продовжує проводити політику на користь Москви. Політика Німеччини - уникати критики і догоджати Москві - не відповідає німецьким національним інтересам. Росія активно прагне нашкодити Німеччині, дестабілізувати ситуацію в країні і послабити канцлера Меркель. Применшуючи навмисно несприятливі дії Росії, приносячи вибачення за войовничу російську риторику і роблячи акцент на компромісах, не дивлячись на продовження агресії з боку Росії в Україні, Німеччина ігнорує серйозну загрозу для своєї власної безпеки.


Будучи де-факто лідером Європи, Німеччина несе відповідальність за належну реакцію на згубні дії Росії. Але, не визнаючи чітко загрозу, Німеччина посилає неправильне повідомлення не тільки Москві, але і решті Європи і своїм союзникам. Як приклад для наслідування можна взяти Швецію, яка протягом останніх двох років називає російських шпигунів найбільшою загрозою своїй розвідці. Німеччина повинна наслідувати її приклад і визнати дії Росії загрозою безпеці своєї країни.



Читайте також

:

Путін

злетів з котушок, ніхто не може його напоумити - російський журналіст


Отруйна кампанія Росії вимагає прямої і видимої реакції з боку вищого керівництва Німеччини. Наприклад, канцлер Меркель повинна звернутися до німецької громадськості та пояснити загрози, якими російські дії є для безпеки і стабільності країни. Це проінформує німецьку громадськість про загрозу, спрямовану проти громадян країни, і пошле чіткий сигнал, що Берлін готовий зайняти більш жорстку позицію у відповідь на небезпечні дії Москви проти Німеччини.


Німеччина також має вжити заходів, щоб оперативно виявляти і протидіяти російській інформаційній маніпулятивній діяльності в країні. Гарна новина полягає в тому, що німецькі чиновники все частіше реагують на загрозу. Німеччина вже створила підрозділ по боротьбі з російською дезінформацією і наразі планує посилити заходи проти російських пропагандистських кампаній. Ще одна хороша ідея полягає в тому, щоб Німеччина створила блок стратегічної комунікації (STRATCOM), який дозволив би німецькому уряду швидко виявляти, стежити і адекватно реагувати на такі інциденти. Ухвалення цих заходів дозволить зміцнити здатність Німеччини боротися з російською дезінформацією і посилити безпеку країни.


Як нещодавно зазначив Яніс Сарті, «кращий інструмент дезінформації це коли ваш противник не помічає... є цілий ряд країн, які ще не помітили, або вважали за краще не помітити». Прийшов час Німеччині помітити, висловитися і вжити заходів для протидії російській загрозі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?