Путін вимагає від військових США провалювати, Обама повинен відповісти - західні ЗМІ
Категорія
Світ
Дата публікації

Путін вимагає від військових США провалювати, Обама повинен відповісти - західні ЗМІ

Путін вимагає від військових США провалювати, Обама повинен відповісти - західні ЗМІ
Джерело:  Observer

На цьому тижні ми (Захід) побачили ще одну тривожну загрозу свободі морів і американським ВМС. Два російські літаки "атакували" американський есмінець "Дональд Кук" в Балтійському морі, де він був задіяний у навчаннях з польськими союзниками. Винищувачі без зброї, пролітаючи на швидкості, близькій до швидкості звуку, пройшли в межах 30 футів від містка корабля і провели маневри, що імітують атаку на американське судно.

Observer в своїй редакційній статті, названій "Повідомлення Путіна ВМС США: провалюйте!", переклад якої зробив ONLINE.UA, пише про те, що провокації російських літаків по відношенню до американських військово-морських сил є перевіркою реакції США, і вони повинні бути готові відповісти.

За словами віце-адмірала у відставці Дага Краудера, колишнього командувача сьомого флоту ВМС США, маневри російських пілотів були не тільки небезпечною поведінкою - непередбачені випадки мають потенціал перерости в небажані зіткнення - але і мали певну мету. Вони діяли подібним чином, щоб передати послання від президента Росії Володимира Путіна: Балтика є зоною, що охороняється Росією, і будь-які військово-морські маневри США або їх друзів вирішуються тільки за згодою Росії.

Таке сприйняття було підкріплено словами відставного адмірала Джеймса Ставрідіса, колишнього Верховного головнокомандувача Об'єднаними збройними силами НАТО, а нині декана Школи дипломатії Флетчера в Університеті Тафтса: «Очевидно, що літаки діяли з абсолютного дозволу з боку російських посадових осіб з урахуванням їх вкрай слабкої реакції, коли влада США піддала їх критиці. Вельми непрофесійний штурм судна ВМС США в Балтійському морі нагадує найгірші дні холодної війни. Все це - гра з вогнем в тому регіоні світу, який вже кишить глобальною напруженістю».

Важко повірити, що інструкції Путіна його пілотам були ще одним випробуванням рішучості Америки. Всього три місяці тому іранські бойові вертольоти захопили два американських катери в Перській затоці і тримали в заручниках екіпаж протягом 24 годин. На що адміністрація Обами відповіла вражаюче: «Ми не бачимо в цьому ворожих намірів».

Можливо, для адміністрації Обами настав час зрозуміти дії Росії (й Ірану, і Китаю) в їх істинному розумінні - це поступові кроки, спрямовані на придушення впливу Америки і свободу діяти в кожному відповідному регіоні. Це не провокаційно ворожі акти, які будуть вимагати негайних дій президента. Але з президентом, який не хоче визнати, що інші країни не поділяють його погляди, світогляд і не наважується діяти з військової точки зору, вони є експериментами, які не можуть залишитися без відповіді.

Російські польоти повз американців, а їх було кілька, в тому числі багато занадто близьких зустрічей з літаками американських ВПС, які патрулюють небо над Балтикою, є частиною комплексної стратегії, відомої як A2/AD - система обмеження/блокування доступу. Інші ініціативи Росії спрямовані на те, щоб заборонити Америці і НАТО повний і вільний доступ до Балтійського моря. Вони включають модернізовану систему ППО С-400, розгортання балістичних ракет «Іскандер», які зіграли свою роль під час російського вторгнення РФ до Криму, і потенціал для швидкого переміщення російського берегового ракетного комплексу «Бастіон» в регіоні.

Відоме небажання президента США Барака Обами приймати навіть пропорційні заходи дає більше можливостей авантюризму агресивних держав.

У незвично різкому прояві свого занепокоєння глава Тихоокеанського командування, адмірал Гаррі Харріс, недавно сказав, що Китай може спробувати встановити зони ідентифікації ППО в Південно-Китайському морі, і це може підвищити напруженість в регіоні. За словами Харріса, Сполучені Штати потребують більшої кількості підводних човнів, більшої кількості зброї дальньої дії та більш серйозний збір інформації, спостереження і розвідки (ISR), щоб протистояти загрозі. Сенатор Келлі Ейотт сказала, що військово-морський флот повідомив їй: служба може задовольнити тільки близько 62% стройових запитів командира для атаки підводних човнів, і Харріс сказав, що його Тихоокеанське командування бачить подібний дефіцит.

Як сказав Observer адмірал Краудер, «якщо бджола підлітає до вас під час пікніку, ви не збираєтеся і йдете додому. Ви проганяєте її геть і продовжуєте займатися вашими справами ... або відпочинком».

Простіше кажучи, засоби і можливості - важливі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?