Путін висунув НАТО ультиматум, і його злякалися - Atlantic Council
Категорія
Світ
Дата публікації

Путін висунув НАТО ультиматум, і його злякалися - Atlantic Council

Путін висунув НАТО ультиматум, і його злякалися - Atlantic Council
Джерело:  Atlantic Council

На момент написання цієї статті «припинення бойових дій» в Сирії зазнало майже повної невдачі, і росіяни допомагають кампанії президента країни Башара Асада з повернення Алеппо. Водночас 

угода "Мінськ-2" між Росією і Україною все ще більше порушується, ніж дотримується.


У своєму блозі для Атлантичної ради (Atlantic Council), переклад якого зробив ONLINE.UA, старший науковий співробітник Американської ради із зовнішньої політики Стівен Бланк говорить про ультиматум, який Путін висунув НАТО, і те, чому не варто вірити обіцянкам Росії.


В обох випадках (в Сирії і Україні) очевидно, що Москва ніколи не збиралася виконувати положення, під якими вона підписалися. Припинення бойових дій в Сирії ніколи не було таким в реальності, війна проти опонентів Асада тривала, і стало відомо, що президент Росії Володимир Путін запевнив сирійського лідера: «Ми не дозволимо вам програти».


Водночас усе більше представників європейської еліти говорять, що Захід повинен послабити санкції відносно Росії, тому що, врешті-решт, Путін співпрацює із Заходом в боротьбі з тероризмом в Сирії. Але тим, хто бажає послабити або зняти санкції на підставі цієї передбачуваної "співпраці", буде складно навести приклади того, в чому воно полягає, і чому потрібно почати діалог з РФ. Путін ясно дав зрозуміти, що Росія, під його керуванням, не може і не дає обіцянок, які заслуговують на довіру.


На засіданні Ради Росія-НАТО посол РФ Олександр Грушко поставив ультиматум, заявивши, що будь-який крок Альянсу щодо посилення самооборони буде розглядатися Росією як загроза, що виключає переговори, і спонукатиме Москву до звичних «заходів у відповідь». Грушко, таким чином, продемонстрував, що Москва розглядає НАТО як загрозу, і що вона наполягає, щоб НАТО себе не захищало, оскільки такі дії будуть розглядатися як беззастережно провокаційні.


У себе вдома адміністрація Обами знову прийшла в уже, здається, "вроджений" стан замішання щодо цілей Путіна. Посол США в НАТО Дуглас Лут сказав, що подальшого розширення НАТО не буде, тому що це спровокує Росію, і це те, чого Сполучені Штати не хочуть.


Крім демагогії, немає ніякої реальної відповіді на все зростаючу провокаційну поведінку і загрози Росії на адресу НАТО. Путін, схоже, може спровокувати Альянс, скільки йому заманеться; і єдиною ефективною відповіддю залишаться відмови НАТО від якихось вигод і капітуляція перед планами Путіна. Тиск з боку Франції, Німеччини та Італії щодо того, щоб припинити або ослабити санкції, наростає. Європейці тиснуть на Росію значно менше в питанні виконання угод про припинення вогню, ніж на Україну. Мінські угоди не примушують Росію ні до чого, навіть не змушують визнати, що вона перебуває в стані війни з Україною з 2014 року. Це робить український уряд і "сепаратистів" (які, насправді, є російськими нерегулярними військами або регулярними військами, переодягненими, щоб виглядати як нерегулярні) рівними і змушує Україну дати самопроголошеним «державам» на Донбасі суверенітет. Іншими словами, перефразувавши пророка Ісаю, він міг би пророкувати, що «людям, які ходять в темряві, ще належить побачити яскраве світло».


Незважаючи на консенсус в питанні розміщення на територіях східноєвропейських країн-членів НАТО постійних ротаційних сил, Вашингтон і Берлін, побоюючись спровокувати Путіна, мабуть, наклали вето на розгортання постійних військ, за які виступали Польща і країни Балтії. І справді, до цього часу немає хоча б однієї постійно розгорнутої бронетанкової бригади в Європі, що є мінімальною вимогою генерала Кертіса Скапаротті, який вступив на посаду головнокомандувача силами НАТО в Європі. Перед вторгненням в Україну Росія мала явну військову перевагу в Балтійському морі, і вона постійно підтримує свою перевагу там за рахунок створення нових підрозділів і посилення темпу навчань і ядерних розгортань.


Навіть одна танкова бригада буде марною, якщо відбудеться зміна військової обстановки - і це не кажучи про перевагу Росії в артилерії, системах радіоелектронного придушення, а також величезні можливості ракет ППО для ураження надводних кораблів в Балтійському і Чорному морях. Міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич стверджує, що польська армія систематично отримувала недостатнє фінансування, а ситуація в інших країнах Європи ще гірше. Німецькі сухопутні війська недавно зупинили навчання, тому що правила не дозволяють їм працювати понаднормово. 2% ВВП, які Великобританія вклала в НАТО, були досягнуті тільки через «творчий облік». І це нібито провокує Росію?


Справа в тому, що все, що робить НАТО, навіть просто його існування, представляється Росії провокацією, тому що РФ, як сказано в її офіційних документах, заздалегідь передбачає конфлікт з усіма своїми сусідами, незалежно від їх реальної політики. Більш того, вона безтурботно продовжує висувати НАТО ці ультиматуми, відкрито порушуючи власні зобов'язання.


Показово, що російська інтерпретація Ради Росія-НАТО - в тому, що вона показала, що НАТО визнає, що не може обійтися без російського співробітництва. Але для Путіна діалог є лише прелюдією до надання тиску для беззастережного відновлення діалогу з ЄС та ліквідації санкцій, зі збереженням російських завоювань в Україні і свободи дій в Сирії.


Багато неспеціалістів без проблем зараз можуть розшифрувати цілі Путіна в Сирії і Україні. Але, мабуть, наші уряди, поглинені звичною плутаниною і навмисною сліпотою, як і раніше, ходять в темряві і дуже малоймовірно, що на них зійде засліплююче одкровення до літнього саміту НАТО у Варшаві.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?