Путін визнав, що ядерна війна стала ближче - західні ЗМІ
Категорія
Світ
Дата публікації

Путін визнав, що ядерна війна стала ближче - західні ЗМІ

Путін визнав, що ядерна війна стала ближче - західні ЗМІ
Джерело:  The National Interest

Нещодавно випущена "Концепція

зовнішньої політики Російської Федерації", затверджена Володимиром Путіним на початку грудня, містить деякі цікаві зміни та оновлення. З огляду на, що цей документ відображає стратегічне мислення Кремля і його погляд на міжнародні відносини, дуже важливо сприймати цей текст серйозно.
Про попередження, яке зробив Путін в новому документі, що позначає зовнішню політику його країни, і про зростання загрози ядерної війни розповів фахівець в галузі міжнародних відносин Ніколас Гвоздєв в своїй статті для The National Interest, переклад якої зробив ONLINE.UA.


Той факт, що стратегія готувалася паралельно з президентськими виборами в США, можливо, не випадковий, враховуючи дві його найбільш примітні особливості.


Перша

- це невеликий, але істотний зсув в оцінці можливості застосування ядерної зброї з формулювання "немислима" на "малоймовірна". Хоча концепція не передбачає високу ймовірність обміну ядерними ударами, вона попереджає, що ризик виникнення кризи між ядерними державами збільшується.


Читайте також

:

Пу

тін зганьбився з авіаносцем "Адмірал Кузнєцов" з однієї причини - Bloomberg


Друга

- це дуже голосно і ясно переформульовані класичні "вестфальські принципи" (Вестфальський мир в 17 столітті завершив одразу кілька воєн і поклав початок новому порядку в Європі, - ред.) про те, як повинні взаємодіяти один з одним держави на міжнародній арені: на основі абсолютного "невтручання у внутрішні справи один одного". Якщо країна не бажає працювати за цим принципом у відносинах з Росією, Москва залишає за собою право використовувати жорсткі заходи у відповідь на будь-які передбачувані недружні дії.


Можливо, МЗС Росії очікував, що в боротьбі за Білий дім переможе Хілларі Клінтон. Ці два елементи, зокрема, здавалося, призначені для того, щоб дати чітке попередження Вашингтону, що Москва не потерпить ніякого втручання в свої внутрішні справи на основі будь-яких винесених США рішень про невдачі в демократичній практиці або спостереження за дотриманням прав людини.


Росія винесла урок зі свого несподіваного промаху в 2011 році, коли через звернення до гуманітарного принципу "обов'язки надати захист" вона утрималася від голосування за резолюцію Ради Безпеки ООН, яка дозволяла створення безпечних районів і безпілотних зон в Лівії (в результаті був повалений режим Муаммара Каддафі, - ред.). Москва стурбована тим, щоб це не повторилося в майбутньому, особливо якщо така влада буде використовуватися не для направлення військ на патрулювання таборів біженців, а на участь в активних воєнних діях проти уряду тієї чи іншої країни, що заподіює неприємності.


Такі дії також відображають зростаюче небажання РФ прийняти заяви Заходу про те, що внутрішні репресії з боку влади автоматично становлять загрозу для регіонального миру і стабільності. Росія, таким чином, сигналізує собі і іншим режимам, що вона дотримується принципу, що влада має право вживати заходів, щоб захистити себе від загроз - як внутрішніх, так і зовнішніх - і що вона хоче, у міру можливостей, збільшувати витрати підтримуваних Заходом змін режиму.


Зміна в оцінці перспективи ядерної війни відображає зростаючий консенсус серед експертів, що ризик, насправді, збільшується. Вона також узгоджується з мальованим президентом Росії Володимиром Путіним попередженням про те, що Сполученим Штатам необхідно відступити. Після анексії Криму в 2014 році Путін використовував пружину в якості метафори, припускаючи, що триваючий тиск Заходу на кордонах Росії, нарешті, викликав реакцію. Навіть якщо обмін ядерними ударами "малоймовірний", росіяни відзначають, що якщо відносини між Росією і Заходом продовжать погіршуватися, це вже не буде ситуацією за межею можливого.


Але цей документ випущений зараз, в контексті приходу Дональда Трампа в Білий дім. Під час виборчої кампанії цей кандидат і багато хто з його довірених осіб висловлювали припущення, що Хілларі Клінтон, в кінцевому підсумку, спровокує Третю світову війну з Росією, переоцінивши Кремль і перегнувши палицю - можливо, намагаючись створити безполітні зони над Сирією, які призведуть до знищення російських літаків, або ж розв'язавши конфлікт через країни Балтії.



Читайте також

:

На

Донбасі вже говорять: скільки Путін буде пити нашу кров? - Капелан з АТО


Крім того, Трамп часом припускав, що зовнішня політика США повинна рухатися назад, в напрямку меншого інтервенціонізму і залученості в справи інших держав. Гуманітарне втручання, здається, не варто високо в списку пріоритетів зовнішньої політики нової адміністрації, в той час, як пошук шляхів зниження напруженості у відносинах з іншими великими державами, або, принаймні, з Росією, був запропонований.Тому буде цікаво подивитися, чи врахує нова адміністрація США ці сигнали в рамках свого власного перегляду відносин між країнами. Компроміси або поступки в ряді вжитих раніше підходів - зокрема, подальше розширення НАТО з метою зниження тиску на "пружину" - може увійти в резонанс з новим главою США.


Фокусування відносин на "жорстких" питаннях безпеки (починаючи з запобігання ядерного конфлікту), а не на прогресі Росії в демократизації, поверне політику США назад до стану, який був до 1991 року, і відступить від вимоги, що спрямовувала її з того часу - те, як Росія регулює внутрішні справи країни, має життєво важливе значення для національної безпеки Сполучених Штатів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?