Путін вперше озвучив відповідь НАТО та США щодо "гарантій безпеки"
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін вперше озвучив відповідь НАТО та США щодо "гарантій безпеки"

Путін вперше озвучив відповідь НАТО та США щодо "гарантій безпеки"
Джерело:  online.ua

Президент РФ Володимир Путін заявив про загрозу Росії через розширення НАТО на Схід та вступ до Альянсу колишніх республік Радянського Союзу, зокрема України.

Джерело: переговори Путіна з Лавровим

Кремль вимагає від НАТО відмовитись від розширення

Щодо організації питань, пов'язаних з безпекою в Європі та відповіді на наші занепокоєння, пов'язані з нескінченним, на наш погляд, і дуже небезпечним розширенням НАТО на схід. Тепер уже і за рахунок колишніх республік Радянського союзу, включно з Україною, - заявив Путін.

Зі свого боку глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Кремль не приймає відповідь США стосовно "гарантій безпеки", оскільки у відповіді Вашингтона вказано, що країни можуть самостійно обирати союзи і приєднуватись до них.

Я отримав відповіді незадовільні. Ніхто із моїх колег-міністрів не відповів на моє послання. Отримали ми два маленькі папірці: один - від чиновника Столтенберга, генсека НАТО, другий - від чиновника Бореля, голови дипломатії Європейської зовнішньополітичної служби, в яких сказано: "Ви не хвилюйтеся, треба продовжувати діалог, головне - забезпечте деескалацію навколо Українию Відповідь США насамперед нас цікавить тому, що зрозуміло хто грає головну роль у вирішенні цих питань у Західному таборі, - підкреслив Лавров.

За його словами, відповідь США складається з двох частин. У першій частині йде мова про не розширення НАТО та відмову від розміщення ударного озброєння і повернення військово-технічної конфігурації в Європі на позиції 1997 року.

З цих питань відповідь негативна і вона нас задовольнити не може. У відповіді сказано, що понад усе - це право іншої держави збирати спілки приєднуватися до них і це не обговорюється. Друга частина пакету полягає в тому, що право кожної держави вибирати союзами обмежене його ж зобов'язаннями, і зміцнювати свою безпеку внаслідок безпеки будь-якої іншої держави. Другий момент важливий полягає в тому, що жодна країна, ні організація по країні може домінувати в просторі ОБСЄ, - заявив Лавров.

Глава МЗС РФ також повідомив, що у Кремлі вже сформулювали реакцію на відповідь США та інших країн-членів НАТО стосовно "гарантій безпеки".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?