Путін загострив війну на Донбасі з однієї причини - The Economist
Категорія
Світ
Дата публікації

Путін загострив війну на Донбасі з однієї причини - The Economist

Путін загострив війну на Донбасі з однієї причини - The Economist
Джерело:  The Economist

Наступного дня після першої "задушевної" телефонної розмови між Дональдом Трампом і Володимиром Путіним жителі Авдіївки, невеликого містечка на лінії конфлікту України з підтриманими Росією сепаратистами (і військовими РФ, які вторглися на Донбас, - ред.), почули залпи важкої артилерії. Війна, яку Росія розпочала в Україні в 2014 році, частково затихла протягом останніх двох років. Але 29 січня вона спалахнула з новою силою. Головна причина, ймовірно, - те, що глава Кремля хоче влаштувати випробування українським питанням новому президенту США.


Про це пише видання The Economist у статті, переклад якої зробив ONLINE.UA.


Читайте також

:

Загострення на Донбасі: хроніка подій, фото і відео


Через три дні, 1 лютого, тіла семи українських військових, загиблих в ході бойових дій, були доставлені до Києва.

Майдан, який став місцем революції в 2014 році, знову наповнився людьми

. Соціальні мережі були переповнені повідомленнями про підтримку солдат і закликами збирати допомогу для постраждалих і сімей загиблих, а також

відео обстрілів російськими ракетами "Град" (з густонаселених кварталів Донецька,

- ред.). Українські солдати отримали смски, відправлені, мабуть, російською стороною: "Ви - просто м'ясо для своїх командирів". З тих пір ряд українських позицій вздовж лінії фронту зазнав нападу, а число загиблих зростає.


Після початку загострення міжнародні спостерігачі за дотриманням режиму припинення вогню звинуватили "спільні російсько-сепаратистські сили" в провокації конфлікту. В останні місяці українські військові просувалися глибше в "сіру зону", займаючи позиції в декількох невеликих містах. Бойовики могли відчути настання слушного моменту, щоб завдати удару у відповідь.


Від бойових дій постраждали 16 тисяч мирних жителів в Авдіївці, які протягом декількох днів були відрізані від електрики при температурі до -20°C, а також жителі утримуваних бойовиками територій, багатьом з яких не вистачає води. Насильство ускладнює реалізацію Мінських угод про припинення вогню, підписаних в лютому 2015 року, які обидві сторони інтерпретують по-різному. Для Києва і його західних союзників угода являє собою шлях для України по відновленню контролю над її східною територією і закриття кордону з Росією з подальшою децентралізацією влади. Однак Росія бачить цю угоду як спосіб зберегти контроль над східною Україною, залишаючи кордон відкритим і вимагаючи від Києва визнання Донбасу автономною областю в складі України. Це дасть Росії постійний вплив на майбутнє України.


Читайте також

:

На

Донбасі є приватні армії Путіна, але і до нас не просто так їдуть військові НАТО - Мирослав Гай


З точки зору України, ескалація насильства - це попередження для її американських і європейських союзників, деякі з яких розглядають можливість скасування санкцій проти Росії. "Хто б посмів говорити про зняття санкцій в таких обставинах?" - запитав президент Петро Порошенко, який перервав візит до Німеччини, щоб звернути всю свою увагу на кризу. Порошенко пізніше заявив, що проведе національний референдум з питання вступу до НАТО, який Росія вважає "червоною рискою", і якого не хоче сам Альянс.



Сумніви в Дональді


Багато російських спостерігачів думають, що Путін міг спровокувати ескалацію конфлікту, щоб випробувати свого нового американського колегу. Дональд Трамп пообіцяв поліпшити відносини з Москвою. Путін, можливо, вирішив перевірити його готовність закривати очі на дії Росії в Україні, що є головною точкою спотикання двох країн. У Кремлі заявили, що питання України обговорювалося в телефонній розмові між президентами.


У минулому Білий дім або Держдепартамент швидко реагували на ескалацію бойових дій різкими заявами, які засуджують російську агресію і виражають підтримку територіальній цілісності України. На цей раз у Державного департаменту пішло два дні, щоб сказати, що він "глибоко стурбований"; при цьому Держдеп навіть не згадав про Росію. Ця відповідь була належним чином відзначена в Москві. "У Вашингтоні не покладають провини за порушення перемир'я на [сепаратистські] "республіки", не виражають підтримку Києву, ні словом не згадують про роль Росії", - радісно пише офіційне видання "Российская газета".


Кремль також зазначив відсутність американської реакції на новину, що Олексія Навального, лідера опозиції і кампанії по боротьбі з корупцією, знову судитимуть за сфабрикованими звинуваченнями. Навальний пообіцяв скласти конкуренцію Путіну на президентських виборах наступного року, але тепер, ймовірно, спостерігатиме за переобранням Путіна з тюремної камери (цей прогноз поки не підтверджується, - ред.).



Читайте також:

Контузило Трампом:

Україні потрібно терміново позбуватися наслідків

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?