Путін зацементував свій режим, а в Росії масова депресуха - журналіст Радзіховський
Категорія
Світ
Дата публікації

Путін зацементував свій режим, а в Росії масова депресуха - журналіст Радзіховський

Путін зацементував свій режим, а в Росії масова депресуха - журналіст Радзіховський
Джерело:  online.ua

Про те, як результати парламентських виборів вплинуть на російське суспільство, чому Кремль готується до ускладнення економічної ситуації в країні, а в РФ залишився лише один спосіб змінити

режим Володимира Путіна, в інтерв'ю ONLINE.UA розповів російський журналіст і публіцист Леонід Радзіховський.

- Яке значення

результатів

виборів в РФ (на яких перемогла "Єдина Росія") для суспільно-політичного життя країни?


- Перше: масова депрессуха. Явка не низька, взагалі-то, середньоєвропейська явка. Але для Росії це низька явка. Особливо це видно в великих містах, насамперед, в Москві - десь 35% прийшло. А в Пітері - майже 25%. При цьому треба відняти від цих відсотків військових і чиновників. Тобто людей, які повинні були йти на вибори. Тому бачимо суспільну депресію. Люди не вірять жодній політичній партії і ніяких очікувань з ними не пов'язують.


Друге: повна, не знаю, яка за рахунком, ліквідація так званих демократичних рухів - "Яблуко", ПАРНАС. Називати їх демократичними можна тільки з глузуванням, тому що це демократи без демосу. Більш того, це демократи проти демосу, демократи, які заперечують демос, і яких заперечує сам демос. Тому це хто завгодно, але не демократи. У будь-якому випадку, їх помножили на нуль, що і відповідає загальним настроям суспільства.


Третє: монолітна Дума, де конституційна більшість - у партії "Єдина Росія". Але, по суті, у них не тільки більшість, а й всі 100% голосів. Всі прекрасно розуміють, що три інші партії (що пройшли в Держдуму, - ONLINE.UA) співвідносяться з "Єдиною Росією", як комсомол і піонери співвідносилися з КПРС в Радянському Союзі. Це 100-відсотковий моноліт без тріщин. Мабуть, жоден кандидат від несистемної опозиції в Думу не потрапив.




Леонід Радзіховський. Фото: Российская газета


- Чому це важливо?

- Росію чекають економічно важкі часи. Рівень життя рости не буде. Тому дуже важливо, як влаштований парламент. Оскільки парламенту як такого немає, цей інститут влади буде повністю лояльний Кремлю. Наприклад, якби в 1912 році Микола ІІ зміг організувати таку Думу, то, швидше за все, Лютнева революція просто не була б можливою. Ніхто не розгойдував би владу зсередини. Тому, якщо хтось думає про зміну влади в РФ, то для цього залишився тільки один єдиний спосіб.
- Який?
- Збройна революція. Заколот, що не спирається ні на одну легітимну гілку влади. Таке в історії буває дуже рідко, а в російській історії з часів Пугачова такого не було (мова про Селянську війну 1773-1775 років під проводом Омеляна Пугачова, - ONLINE.UA). В Україні був розкол легітимних гілок влади, позаяк частина Ради була спочатку на стороні Майдану. Таким чином, ні про яку зміну влади в Росії не може бути й мови. Влада повністю зацементована. На період майбутньої економічної прочуханки влада задраїла люки, зняла вітрила, а всі човни перетягнула на палубу. І розумно вчинила. Путін гарантує своє переобрання, звичайно, якщо він захоче переобиратися в умовах економічного спаду. Якщо не Путін, то людина, яку він призначить. Наступнику теж гарантовано переобрання.
- Наскільки ймовірно те, що Путін піде на дострокові президентські вибори (чергове голосування має відбутися у 2018 році, - ONLINE.UA)?
- У РФ все залежить від бажань однієї людини. Може бути все, що завгодно: дострокові вибори, термінові, продовження президентського терміну. Може бути абсолютно все. Як захоче Путін - так і буде. Ніхто не може йому нічого зробити. З раціональної точки зору для Путіна немає сенсу в дострокових президентських виборах.

- Чому?
- Тому що, як би не розвивалися події, як би не посилювалася суспільна депресія або просідала популярність Путіна, він не може програти вибори. Тому що його противники всім відомі: Явлінський, Зюганов і Жириновський (лідери "Яблука", Компартії РФ і ЛДПР, - ONLINE.UA). Програти цій трійці Путін не може ні в 2017, ні в 2027 році. Путін переможе за будь-якої економічної ситуації в Росії, навіть за дуже паршивої.


Олександр Куриленко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?