Путін зробив неправильну ставку в Європі і провалиться, як і з "русскім міром" - політолог з РФ
Категорія
Світ
Дата публікації

Путін зробив неправильну ставку в Європі і провалиться, як і з "русскім міром" - політолог з РФ

Путін зробив неправильну ставку в Європі і провалиться, як і з "русскім міром" - політолог з РФ
Джерело:  online.ua

Російський політолог і історик Олександр Ситін вважає, що президент Росії Володимир Путін зробив ставку на зростання правих націоналістичних рухів в Європі, однак ця ставка виявилася для Путіна провальною.
Таку думку Ситін висловив в інтерв'ю ONLINE.UA.
«Щодо Європи і Франсуа Фійона. Нещодавно був випуск на Euronews, я боюся помилитися, але Фійон не влучає в трійку, а Марін Ле Пен (яка закликала, серед іншого, визнати російську анексію Криму, - ONLINE.UA) взагалі нікуди не потрапляє. Тому я не розумію, звідки розмови про президентство Фійона», - сказав Ситін.
«Наступне, що ми бачимо в Європі, - поворот вправо. Він пов'язаний з кризою спільних демократичних цінностей, удар по яких завдала хвиля мігрантів. Тому що, в цілому, демократія як явище розрахована на громадян, які пов'язані культурними та цивілізаційними зв'язками. Коли приїжджають люди з іншої цивілізації і користуються благами демократії, то настає криза. Ця криза і настала. Вона в США і ЄС, окремі її прояви помітні навіть в РФ, проте в Москві вважають за краще цього не визнавати», - продовжує політолог.
Читайте також: У Путіна є ілюзія, яка його згубить, а Росії не уникнути війни - Айдер Муждабаєв
За його словами, звідси і відбувається зростання націоналістичних рухів.
«Ми добре знаємо, що на побутовому рівні загострилися відносини між поляками та українцями, ми знаємо про АfD (євроскептична партія "Альтернатива для Німеччини", - ONLINE.UA) в Німеччині з різними гаслами. І я переконаний, що такий підйом не несе для Кремля нічого хорошого», - сказав Ситін.
«Тому що ставка на правий поворот - політика не менше провальна, ніж агресія проти України і ідея горезвісного "русского міра". Тому що у всіх сусідніх країн, які межують з РФ, є претензії до Москви. Це як історичні, так і актуальні претензії», - пояснив політолог.
«У разі посилення націоналізму я б очікував розширення зв'язків всередині того, що називають "Східне партнерство" (ініціатива Польщі і Швеції в ЄС, передбачає участь шести країн: Білорусі, Молдови, Грузії, Азербайджану, Вірменії та України, - ONLINE.UA). Європа регіоналізуватиметься, а Україна буде вписуватися в Східну Європу, а не в весь Євросоюз. Цей тренд об'єднання Східної і частково Центральної Європи наростатиме. Багато що залежить від позиції Німеччини. Але, в цілому, саме Центрально-Східна Європа не може миритися з російською агресією», - продовжив Ситін.
«(Екс-глава МЗС Німеччини, - ONLINE.UA) Штайнмаєр сказав, що дії Росії в Сирії збільшили її авторитет. Але, будучи дипломатом, він не сказав, що це за "авторитет". Це авторитет людини, який на ваших очах зарізав вашого сусіда. Такого авторитету треба остерігатися», - вважає російський політолог.
Повний текст інтерв'ю читайте на ONLINE.UA: Націоналісти влаштують погроми в Москві, і Нацгвардія Путіна не допоможе - російський політолог.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?