Путіна звинуватили в нацизмі по відношенню до українців
Категорія
Світ
Дата публікації

Путіна звинуватили в нацизмі по відношенню до українців

Путіна звинуватили в нацизмі по відношенню до українців
Джерело:  online.ua

Російський історик, вчений і громадсько-політичний діяч Андрій Зубов вважає  слова президента Росії Володимира Путіна про те, що росіяни, українці і білоруси є одним народом, фактичною ознакою нацизму.


Про це він розповів в інтерв'ю ONLINE.UA.


Зубов розповів, що питання того, в який момент виникла ідентичність українців, росіян і білорусів, дуже серйозно вивчене. "Ясно, що три мови сформувалися в першій половині XV століття. Хоча, тоді всі ще думали, що вони представляють один російський народ. Найбільш західний український субетнос на Закарпатті все ще зберіг самоназву "русини". Так їх називали угорці і поляки. Всі тоді вважали себе росіянами, але одним народом об'єктивно вже не були. Етнічний розвиток випереджав самосвідомість", - підкреслив він.


"В епоху романтизму, в XIX столітті, все стало навпаки, романтики стали формувати нації. У другій половині ХVII століття освічені частини трьох народів почали розуміти, що вони різні. У середині XVIII століття прості малоросійські селяни не сумнівалися в тому, що вони - не той же самий народ, що і великороси. Між мужиком в Чернігівській губернії і мужиком в Тамбовській губернії відбувся поділ, і люди це відчували. Тому з кінця XVII століття-першої половини XVIII століття ми маємо справу з суб'єктивним розумінням відмінності між трьома народами. В XV столітті це почалося, в XVII столітті це було усвідомлено, і такими різними народами ми є і зараз", - продовжив історик.


"Коли говорять про "один народ" - це дурість, схожа на часи нацизму в Німеччині, коли не визнавали існування голландців як окремого від німців народу - їх іменували ніжньогерманцями (від того, що Нідерланди - це пониззя Рейну)", - резюмував Андрій Зубов.


Повний текст  інтерв'ю читайте на ONLINE.UA: Слова про "один народ" росіян і українців нагадують часи нацизму - російський історик Зубов.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?