Путінській Росії дали сумний прогноз щодо відносин із Китаєм
Категорія
Політика
Дата публікації

Путінській Росії дали сумний прогноз щодо відносин із Китаєм

Путінській Росії дали сумний прогноз щодо відносин із Китаєм
Джерело:  online.ua

Найближчим часом, в разі збереження нинішніх тенденцій, Росія для Китаю може стати сировинним придатком.
Про це заявив провідний науковий співробітник Інституту світової економіки і міжнародних відносин РАН, колишній заступник міністра закордонних справ РФ (1991-1993 рр.), дипломат Георгій Кунадзе в інтерв'ю ONLINE.UA.
«Китай для Росії - незамінний діловий партнер, що володіє фінансовими ресурсами, які можуть бути вкладені в проекти в Росії. Проблема лише в тому, що при продовженні нинішніх тенденцій Росія в доступній для огляду перспективі може перетворитися на сировинний придаток Китаю», - підкреслив він.
Водночас Кунадзе додав, що в цьому випадку Росія буде змушена грати за чужими правилами, «оскільки зацікавленість Китаю в російських енергоносіях сильно перебільшена (за розрахунками Оксфордського інституту енергетичних досліджень і китайської корпорації CNPC, в 2020 році Китаю буде потрібно закупити за кордоном 170 млрд кубометрів газу: близько 80 млрд надійде по трубах з Центральної Азії, ще 12 млрд - по трубопроводу з М'янми і майже 82 млрд кубометрів - в зрідженому вигляді, танкерами-газовозами - ці три джерела з надлишком покривають потреби КНР в імпортному газі. Місця для інших постачальників немає, - ОNLINE.UA)».
«Політичне партнерство Росії і Китаю досить обмежене. З одного боку, Китай не засуджує Росію за її зовнішньополітичні авантюри. Остракізм, якому піддають Росію в світі, Китаю швидше на руку: така Росія зацікавлена ​​в Китаї як ніколи раніше", - додав експерт.
За словами дипломата, "з іншого боку, Китай не підтримує Росію в її протистоянні з усім світом: у Китаю в цьому світі свої інтереси, жертвувати якими він не готовий».
Більше читайте в  інтерв'ю Георгія Кунадзе на ONLINE.UA: Україні не варто воювати за Крим - російський дипломат про Донбас, гординю Путіна і втрати Москви.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?