Путіну більше не потрібні вибори на Донбасі: ЗМІ дізналися подробиці переговорів з Росією
Категорія
Україна
Дата публікації

Путіну більше не потрібні вибори на Донбасі: ЗМІ дізналися подробиці переговорів з Росією

Путіну більше не потрібні вибори на Донбасі: ЗМІ дізналися подробиці переговорів з Росією
Джерело:  news.liga.net

У президента РФ Володимира Путіна більше не зацікавлені в проведенні виборів на окупованих бойовиками територіях Донбасу, оскільки Москва всіляко перешкоджає досягненню відповідних домовленостей.
Про це розповіли представники України, які брали участь в переговорах з Росією, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ЛІГА.net.
"Наше трактування дуже просте: без припинення вогню ніяких виборів не буде. ОБСЄ, наприклад, у тристоронній контактній групі пропонує вважати таким двомісячне затишшя - без смертей, снайперського вогню, застосування важкої техніки і мінометів", - заявило джерело в Адміністрації українського президента.
Також воно додало, що у нього склалося враження про те, що Москві більше не потрібні вибори на Донбасі.
«Москва вирішила, що вони їй не потрібні. Інакше не можна пояснити постійні палиці в колеса в цій темі. Ми не проти виборів в цьому році. Але тільки в тому випадку, якщо Москва виконає взяті на себе зобов'язання в Мінську. Росіяни робити цього не хочуть", - повідомило джерело на Банковій.
Загалом, за його словами, закон про вибори на Донбасі - "не проблема", він може бути проголосований у Верховній Раді, і для цього могли б знайти голоси. При цьому цей закон буде сповнений умов: наступ або використання важкої техніки, спроба зриву виборів, спроба фальсифікації виборів - закон втрачає силу.
"Ми закладемо в закон про вибори цілу масу нюансів, які будуть прив'язані до конкретних Мінських домовленостей - виведення військ, кордон тощо. Не виконується? Ну, тоді і закон не виконується", - заявило джерело в АП.
У той же час росіяни вимагають заборони на дострокові вибори на окупованій території, а також створення місцевих комісій фактично без участі ЦВК України, фільтри в доступі журналістів на нині окуповані території тощо.
Учасник міжнародної переговорної групи запевнив, що на нещодавній зустрічі в Берліні глава МЗС РФ Сергій Лавров "навіть не намагався шукати компроміс".
"Висував якісь маревні ідеї. По суті - просто відпрацював номер і поїхав до Москви. У нього не було карт-бланшу на вирішення питань. Він навіть не намагається розбиратися в деталях питань безпеки. Дістав свої папірці і почав зачитувати: "Ось, Парубій недавно заявив...", - розповів один з учасників зустрічі.
Джерело впевнене, що така поведінка Лаврова зовсім не означає байдужості до теми: "Його поведінку можна пояснити. Тему України покладено на найближче оточення Путіна, а Лавров служить дипломатом із загальних питань".
За словами представників української переговорної групи, питання "контактів" між Україною, її союзниками і Росією замкнуті на помічника президента РФ Владислава Суркова, і частково - на Сергія Іванова і Бориса Гризлова.
Від України безпосередньо з Сурковим "останнім часом не спілкується ніхто" - з ним веде переговори Вікторія Нуланд, переговори з Гризловим веде Леонід Кучма, а глава МЗС Павло Клімкін спілкується з Сергієм Лавровим.
Пропозиції Росії періодично можуть озвучувати посол РФ Михайло Зурабов, якого іноді бачать в Адміністрації президента, а контактною особою для спілкування з Володимиром Путіним виступає Віктор Медведчук.
Водночас усі ці контакти не дають результату.
"Росіяни, здається, дійшли до маразму в своїх так званих пропозиціях", - коментують в українській делегації ідею про спільне патрулювання з бойовиками за формулою "два плюс два, плюс представник ОБСЄ".
Нагадаємо, як повідомляв ONLINE.UA, раніше бойовики на Донбасі обстріляли Авдіївку з важких озброєнь.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?