Путіну не можна вірити: в США зробили невтішний прогноз щодо нормандського саміту
Категорія
Політика
Дата публікації

Путіну не можна вірити: в США зробили невтішний прогноз щодо нормандського саміту

Путіну не можна вірити: в США зробили невтішний прогноз щодо нормандського саміту
Джерело:  Коммерсант

Значного прориву за підсумками нормандського саміту, в рамках якого проведуть зустріч президент Росії Володимир Путін і український лідер Володимир Зеленський, чекати не варто. Коли Росія залучена до переговорів, то потрібно на все дивитися відкритими очима, так як в Москві часто йдуть на укладання угод, які потім не дотримуються. Такий невтішний прогноз щодо підсумків нормандського саміту зробили американські експерти, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Голос Америки.

"Коли залучена Росія, все треба сприймати скептично. Як то кажуть, довіряй, але перевіряй. Ми повинні дивитися на ці переговори з широко відкритими очима. Росія часто укладає угоди, яких ніхто не дотримується", - вважає конгресмен Енді Герріс, позицію якого поділяють як демократи, так і республіканці.

У свою чергу екс-посол США в Україні Джон Гербст переконаний, що Путін не хоче йти ні на які компроміси по Донбасу і сподівається, що на них зважиться Зеленський. Дипломат вірить, що український лідер не піде на непотрібні і небезпечні кроки, які будуть на руку главі Кремля.

"Думаю, його надії, що президент Зеленський піде на непотрібний і небезпечний компроміс, не збудуться. Думаю, під час самої події не буде великого прогресу, але це буде частиною процесу, який навчить Путіна, що він повинен вивести свої війська з Донбасу", - вважає Гербст.

Стурбовані американські експерти і позицією Франції та Німеччини по Україні. Вони вважають, що Ангела Меркель і Еммануель Макрон грають важливу роль в нормандських переговорах не тільки як посередники між Україною і Росією. У Вашингтоні переконані, що від Меркель і Макрона багато в чому будуть залежати підсумки нормандського саміту.

Американські політики висловили занепокоєння з приводу проросійської позиції Макрона, налаштованого на зняття санкцій з РФ. Втім і в Німеччині неодноразово виступали за пом'якшення антиросійських обмежень, які негативно впливають на німецьку економіку.

"Позицію Макрона погано розуміють в Європі і тут, у Вашингтоні. Я стурбована тим, що вони можуть почати знімати європейські санкції з Росії, хоча та не змінює свою поведінку. Але якщо лідери Німеччини і Франції підтримають позицію президента Зеленського, що повинна змінитися ситуація на кордоні, потрібно роззброєння, відведення іноземних сил раніше, чим пройдуть вибори, все буде добре", - зокрема зазначила віце-президентка центру стратегічних і міжнародних досліджень Гезер Конлі.

Нагадаємо, нормандські переговори, в рамках яких зустрінуться лідери Франції, Німеччини, України та Росії, відбудеться 9 грудня в Парижі. Початок переговорів Путіна, Зеленського, Меркель і Макрона заплановано на 16:00 за місцевим часом (17:00 за київським). За планом переговори триватимуть три години до 19:00 (20:00 за Києвом), після чого учасники переговорів дадуть спільну прес-конференцію, на якій підіб'ють підсумки нормандського саміту.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський назвав головні питання і свої очікування від зустрічі з Путіним в Парижі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?