Рада ЄС ухвалила механізм захисту українських біженців
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада ЄС ухвалила механізм захисту українських біженців

Рада ЄС ухвалила механізм захисту українських біженців
Джерело:  online.ua

4 березня Рада Євросоюзу одноголосно підтримала рішення ввести систему тимчасового захисту для українських біженців, що рятуються від війни, яка розв’язана Росією проти України.

Джерело: заява Ради ЄС

Українські біженці будуть тимчасово захищеними

Рада сьогодні одноголосно ухвалила виконавче рішення про введення тимчасового захисту у зв’язку з масовим напливом осіб, які втікають з України внаслідок війни.

Тимчасовий захист – це надзвичайний механізм, який може бути застосований у випадках масового напливу осіб і який має на меті забезпечити негайний та колективний (тобто без необхідності розгляду індивідуальних заяв) захист переміщених осіб, які не мають можливості повернутися до країни їх походження, - зазначили в Раді ЄС.

Мета полягає в тому, щоб послабити тиск на національні системи надання притулку та дозволити переміщеним особам користуватися гармонізованими правами в усьому ЄС. Ці права включають проживання, доступ до ринку праці та житла, медичну допомогу та доступ до освіти для дітей.

Біженці з України на кордоні з Польщею (пункт пропуску Грушів — Будомєж),
27 лютого 2022 р. Фото УНІАН

Після прийняття, рішення активує тимчасовий захист на початковий період у один рік. Цей період може автоматично подовжуватися на шість місячних періодів максимум на один рік.

Громадяни України, а також громадяни третіх країн або особи без громадянства, які користуються міжнародним захистом в Україні, та члени їх сімей отримають тимчасовий захист, якщо вони проживали в Україні до або на 24 лютого 2022 року.

У рамках цього рішення Комісія координуватиме співпрацю та обмін інформацією між державами-членами, зокрема щодо моніторингу можливостей прийому та виявлення будь-якої необхідності додаткової підтримки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?