Рада повернула НАЗК повноваження, заблоковані рішенням КСУ
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада повернула НАЗК повноваження, заблоковані рішенням КСУ

Рада повернула НАЗК повноваження, заблоковані рішенням КСУ
Джерело:  online.ua

Верховна Рада відновила повноваження Національного агентства запобігання корупції після скандального рішення Конституційного суду. Антикорупційне відомство отримало доступ Єдиного державного реєстру декларацій осіб. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на результати голосування.

Законопроєкт щодо внесення змін до антикорупційного законодавства підтримали 300 народних депутатів. Жоден з них не виступив проти, а от утрималися 21.

Документ передбачає цілодобовий безмежний доступ представників НАЗК до згаданої бази даних. Це вважається надзвичайно важливим кроком у подоланні конституційної кризи, яка спалахнула після вироку КСУ.

Згідно з поясненням нардепу "Слуги народу" Дениса Монастирського, законопроєкт став спільною працею всіх парламентських фракцій. Завданням робочої групи стало відновлення функціональності НАЗК разом з урахуванням низки положень з рішення суду.

Цей законопроєкт відповідає головним тезам Венеційської комісії, він повертає НАЗК повноваження, які не можуть бути визнаними як неконституційні.

Нагадаємо, наприкінці жовтня КСУ несподівано визнав неконституційною норму про кримінальну відповідальність за неправдиве декларування. Це фактично заблокувало роботу антикорупційної системи, адже не було способу покарати корупціонерів-посадовців — їхні декларації були головним напрямком роботи.

Як повідомляв ONLINE.UA, Венеційська комісія порадила Україні внести зміни до закону про Конституційний суд. Це зазначається у новому висновку "Венеційки" щодо реформи КС, оприлюдненому 10 грудня. Вона радить детальніше прописати правила функціонування Конституційного суду, щоб запобігти потенційним наступним проблемам. Водночас висновок не містить рекомендацій щодо очищення КСУ

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?