Рада проголосувала за важливе рішення щодо обміну валют
Категорія
Економіка
Дата публікації

Рада проголосувала за важливе рішення щодо обміну валют

Верховна Рада України
Рада проголосувала за важливе рішення щодо обміну валют

Верховна Рада України

247 голосами "за" ухвалила в першому читанні проект закону "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо сприяння детінізації валютообмінних операцій".


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт Ради.


Законопроектом пропонується виключити зі складу доходів держбюджету збір на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з купівлі іноземної валюти в готівковій формі.


Як наголошується в пояснювальній записці, збір з валютних операцій вперше в Україні був введений ще в 1998 році як тимчасовий захід. У січні 2011 року парламент скасував такий збір. У той же час вже в 2014 році для юридичних і фізичних осіб запроваджено обов'язковий пенсійний збір при операціях з купівлі валюти в готівковій та безготівковій формі із ставкою 0,5%. З 2015 року такий збір платять тільки фізичні особи при купівлі готівкової іноземної валюти за ставкою 2%.


На думку авторів законопроекту, метою ухвалення документу є детінізація валютообмінних операцій, оптимізація валютного регулювання і валютно-курсової політики.


За експертною оцінкою Міністерства фінансів, скасування збору призведе до втрат загального фонду державного бюджету в сумі 190,7 млн ​​грн в умовах 2016 року.


У представленому урядом законопроекті про державний бюджет України на 2017 рік передбачені планові надходження цього збору на наступний рік в сумі 260,6 млн грн.


Як повідомляв ONLINE.UA, депутати Верховної Ради

ухвалили зміни до закону "Про телебачення і радіомовлення", відповідно до яких Нацрада з питань телебачення і радіомовлення зможе штрафувати теле-радіокомпанії за заклики до війни або сепаратизму.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?