Рада спростила набуття громадянства іноземними добровольцями
Категорія
Україна
Дата публікації

Рада спростила набуття громадянства іноземними добровольцями

Рада спростила набуття громадянства іноземними добровольцями
Джерело:  online.ua

На сьогоднішньому засіданні Рада нарешті спростила набуття громадянства іноземцям, які воювали за Україну. Відповідний законопроєкт зібрав 285 голосів "за". Йдеться про людей, які мають визначні заслуги перед державою або про випадки, коли йдеться про національний інтерес.

Джерело: вебпортал Ради

Відтепер матимуть перевагу в отриманні громадянства України:

  • колишні та діючі військовослужбовці ЗСУ;

  • володарі державних нагород;

  • люди, які мають заслуги перед Україною або мають національний інтерес;

  • громадяни Росії, які зазнали політпереслідувань;

  • інструктори ЗСУ та інших силових органів.

Ключовим нововеденням вважається те, що ті іноземці, які не можуть отримати підтвердження про припинення іноземного громадянства, зможуть подати натомість декларацію про відмову від нього.

Закон обмежить переслідування іноземців у Білорусі та Росії

Зазначимо, прийняття закону сприятиме обмеженню можливості переслідування іноземців у їхніх рідних країнах. Чимало з білорусів та росіян-добровольців війни на Донбасі, які вирішили воювати з українського сторони, зазнають переслідувань в себе на батьківщині. Зокрема, йдеться про переслідування тамтешнім КДБ. Ось що розповідав з приводу затримання його на вокзалі міста Барановичі в 2015 році екс-боєць батальйону  «Донбас» Дмитро Палойка, якого протримали його в ізоляторі 10 днів:

Коли мене допитували, я говорив, що приїжджав до нареченої, говорив, що ми збираємось одружитися. Вони відповідали – забудь, ти ніколи не одружишся, не поїдеш до України. Я говорю – тоді вона сюди приїде, а вони мені – тоді ми її посадимо.

– білорус, ексбоєць батальйону  «Донбас»

Україна видала чеченського добровольця Росії. Там йому присудили 18 років тюрми

Громадянство України все-таки набували поодинокі бійці, найбільш резонансними стали випадки бійця батальйону «Київська Русь» Крістіана Жерегі, «кіборга» та екс-офіцера ФСБ Росії Іллі Богданова та співзасновника полку «Азов», білоруса Сергія Коротких. Останнього, однак, нерідко підозрюють у причетності до російських спецслужб.

Та чимало з добровольців через внутрішню кон'юнктуру побоюються щодо сприяння українською стороною в майбутньому їх переслідуванні. Зокрема, показовим став випадок у вересні 2018 року, коли українська влада видала Росії Тимура Тумгоєва – уродженця Владикавказа, який воював на боці України у батальйоні імені шейха Мансура. Тамтешній суд засудив комбатанта на 18 років колонії. Нагадаємо, цей батальйон складається переважно з чеченців, які емігрували з РФ після російсько-чеченських воєн.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?