Рада спростила процедуру донорства для трансплантації органів в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Рада спростила процедуру донорства для трансплантації органів в Україні

Рада спростила процедуру донорства для трансплантації органів в Україні
Джерело:  online.ua

Трансплантація органів в Україні проходитиме за спрощеною процедурою. На сьогоднішньому засіданні депутати ВР прийняли рішення внести зміни до низки законодавчих актів, що регулюють це питання.

Джерело: Офіційний вебпортал парламенту України

“Завданням законопроєкту є покращення та збільшення ефективності Закону України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині». Зміни вносяться до вказаного Закону, до Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» - зазначили у відомстві.

У Раді анонсували плани врегулювати перехід з 1 квітня 2023 року на фінансування лікування методом трансплантації. Підставою для регулювання цього питання буде Програма медичних гарантій.

Законодавче регулювання трансплантації в Україні

Нагадаємо, операції з трансплантації органів в Україні стали можливими з квітня 2019 року, відколи набув чинності закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині». Він, зокрема, регулює пересадку органів від померлої людини.

Закон дозволяє пересадку органів після смерті людини, якщо вона за життя дала на це згоду, а також перехресне донорство, і передбачає побудову системи трансплантації, що включає створення реєстру донорів, підготовку трансплант-координаторів тощо. Експерти одразу говорили, що роботи надзвичайно багато і за такий короткий проміжок часу навряд чи вдасться запустити систему трансплантації повноцінно.

Успішні випадки трансплантації

Влітку минулого року у Львові вперше провели трансплантацію серця (і третю в Україні за останні 15 років). Тоді за згодою родичів донором став 58-річний чоловік, що отримав смертельні травми внаслідок падіння з висоти. Коли команда лікарів зафіксувала у пацієнта смерть мозку, рідні дали дозвіл пересадити його серце іншому пацієнту.

Ним виявився мешканець Житомира, серце якого було виснажене внаслідок перенесеного інфаркту. Донорські нирки отримали двоє чоловіків – киянин і тернопільчанин. Звісно, варто розуміти, що окрім матеріально-технічної і професійної бази, для того, щоб такі операції були можливими, потрібне ще й розуміння з боку людей.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?