Рада ухвалила ще один важливий закон щодо енергетики: з'явилися подробиці
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада ухвалила ще один важливий закон щодо енергетики: з'явилися подробиці

Рада ухвалила ще один важливий закон щодо енергетики: з'явилися подробиці
Джерело:  rbc.ua

Верховна Рада України

250 голосами підтримала в другому читанні законопроект №2966-д "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг".


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "

РБК-Україна

".


Одним із завдань законопроекту є створення передумов сталості державного регулюючого впливу на діяльність суб'єктів природних монополій у сфері енергетики через рішення НКРЕКУ, що дозволить уникнути різких коливань в умовах господарювання суб'єктів, діяльність яких регулюється комісією, зробить таку діяльність прогнозованою на більш тривалий термін.


Законопроект складається з чотирьох розділів, статтями яких встановлюються особливості організації діяльності НКРЕКУ, її функції і повноваження, порядок підготовки рішень Комісії, особливості здійснення контролю на ринках енергетики і комунальних послуг. Підкреслюється, що тарифи на виробництво (також на виробництво теплової енергії на теплоелектроцентралях, теплоелектростанціях, атомних електростанціях і когенераційних установках та установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії), транспортування та постачання теплової енергії затверджуються комісією та органами місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законодавством.


Так до складу НКРЕКУ входитимуть 7 осіб, включаючи голову. При цьому призначення на посаду члена регулятора здійснюється за результатами відкритого конкурсного відбору. Організацію і проведення конкурсу здійснює Конкурсна комісія з відбору кандидатів на посади членів НКРЕКУ. До складу Конкурсної комісії входять двоє людей, яких визначає президент; двоє людей, яких визначає ВР; і одна людина, яку визначає Кабмін за поданням Міністерства енергетики та вугільної промисловості.


Визначається, що термін повноважень членів регулятора складає шість років. При цьому забезпечується періодична ротація складу регулятора. Одна і та ж особа не може бути членом НКРЕКУ більше двох термінів. При цьому в проекті прописана схема ротації членів регулятора. Так передбачається, що не більше 2 нових членів регулятора призначаються (призначаються повторно) протягом кожного календарного року, крім випадків, коли більше 2 членів регулятора звільняються достроково з посади протягом цього періоду. У разі дострокового звільнення членів регулятора з посади нові призначення здійснюються на залишковий період перебування на посаді звільнених членів регулятора.


Крім того, главу НКРЕКУ обирають члени регулятора шляхом таємного голосування. Голова Нацкомісії переобирається кожні 2 роки після дня затвердження першого складу регулятора. У разі дострокового припинення повноважень глави регулятора члени НКРЕКУ в 10-денний термін обирають члена НКРЕКУ, виконуючого обов'язки голови до призначення нового члена регулятора. Згідно з документом, НКРЕКУ стверджує свій кошторис після узгодження його проекту комітетом ВР з питань бюджету.


Проект кошторису регулятора публікується щорічно не пізніше 1 червня на офіційному сайті НКРЕКУ. Регулятор проводить відкрите обговорення проекту кошторису, за результатами якого проект кошторису може бути уточнений. При цьому глава НКРЕКУ не пізніше 1 липня поточного року представляє для узгодження комітету з питань бюджету проект кошторису регулятора на наступний рік. Відзначимо, що зарплата голови комісії відповідно до проекту закону повинна складати 50 мінімальних зарплат (відповідно до закону про держбюджет), члена комісії - 40. Згідно з прикінцевими положеннями, до глави і членів Нацкомісії, які перебувають на посаді за станом на дату набрання чинності цим законом, президент застосовує ротацію, згідно з якою члени НКРЕКУ підлягають звільненню в такі строки: 3 члени - не пізніше 6 місяців з дати набрання чинності законом; 2 члени - не пізніше 12 місяців; 2 члени - не пізніше 18 місяців.


Як повідомляв ONLINE.UA,

Верховна Рада ухвалила в першому читанні закон про ринок електроенергії, який повинен привести до зниження тарифів на електроенергію для споживачів

.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?