Рада ухвалила спільну заяву проти Росії через бої на Донбасі
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада ухвалила спільну заяву проти Росії через бої на Донбасі

Рада ухвалила спільну заяву проти Росії через бої на Донбасі
Джерело:  online.ua

Збройна агресія Росії проти України почалася навесні 2014 року й триває досі. Вона призвела до повної окупації Кримського пів острова та втрати українською державою контролю над окремими районами Донецької, Луганської областей. У вівторок, 30 березня, народні депутати Верховної Ради ухвалили нове спільне рішення з приводу агресивної війни, спрямоване проти Росії. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на трансляцію засідання.

За офіційними даними, голоси на користь спільної заяви віддали 308 посадовців, а проти не виступив ніхто з них. Текст спрямують до урядів і парламентів інших держав, міжнародних організацій чи парламентських асамблей. Нардепи звернули увагу на тривалу мілітаризацію Криму.

“Від початку 2021 року спостерігається суттєве збільшення обстрілів і збройних провокацій з боку російських збройних формувань”, - резюмували вони.

Останнім з найбільш резонансних інцидентів, пов’язаних з бойовими діями на Донбасі, став мінометний обстріл позицій українських сил під населеним пунктом Шуми, внаслідок якого загинули чотири військовослужбовці.

Російський режим, наголосили депутати, своєю підтримкою збройної агресії демонструє зухвале ігнорування зусиль, спрямованих на врегулювання протистояння.

“Сьогоднішні дії Росії фактично спрямовані на руйнування всіх зусиль щодо припинення конфлікту та мирної реінтеграції окупованих українських територій… Кремль має припинити вводити в оману весь цивілізований світ безпідставними заявами про те, що Росія нібито не є стороною конфлікту”, - оголосили в Раді.

Українська сторона наразі вимагає від Кремля:

  • припинити бойові дії та дотримуватися режиму припинення вогню;

  • виконати міжнародні зобов’язання у повному обсязі;

  • вивести окупаційні війська з української території, зокрема й найманців, угрупування яких фінансує та координує саме російська сторона;

  • вивести техніку та зброю;

  • повернути уряду України контроль над кордонами.

Як повідомляв ONLINE.UA, Кремль інтенсивно мілітаризує окуповані регіони, перекидаючи туди безліч озброєння та особистого складу ЗС РФ. Головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак стверджує, що станом на весну 2021 року безпосередньо в ОРДЛО знаходяться близько 28 тисяч озброєних окупантів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?