Рада ухвалила звернення до міжнародної спільноти стосовно агресії РФ
Категорія
Україна
Дата публікації

Рада ухвалила звернення до міжнародної спільноти стосовно агресії РФ

Рада ухвалила звернення до міжнародної спільноти стосовно агресії РФ
Джерело:  online.ua

У Верховній Раді підтримали звернення до ООН, ПАСЕ, ОБСЄ, НАТО та Європарламенту стосовно посилення санкцій проти РФ та надання Україні зброї для захисту від російської агресії.

Джерело: сайт ВР

Україна вимагає світову спільноту допомогти захиститись від РФ 

Звернення підтримали 326 парламентарів. Документ засуджує збройну агресію РФ проти України, яка триває 20 лютого 2014 року, з моменту початку анексії Криму.

Також Верховна Рада засудила агресивну риторику, ультимативні вимоги, шантаж та погрози застосування сили з боку РФ.

У документі підкреслюється, що РФ продовжує грубо порушувати Статут ООН та положення міжнародного права, а також свої забов'язання у рамках Будапештського меморандуму від 5 грудня 1994 року.

У зверненні підкреслюється суверенне право України вільно обирати власні безпекові домовленості включно з оборонними альянсами.

Також підтверджується прагнення України до мирного врегулювання штучно створенного РФ збройного конфлікту.

Верховна Рада закликає міжнародні інституції, зокрема ООН, ПАСЕ, ОБСЄ, НАТО та Європарламент, а також уряди інших держав підтримувати суверенітет та територіальну цілістність України та сприяти вирішенню збройного конфліктуна основі норм і принципів міжнародного права з використанням існуючих переговорних форматів.

Нардепи закликали міжнародну спільноту засудити заяви та дії РФ, спрямовані на подальшу агресію Кремля проти України, надавати Україні політичну підтримку, прискорити надання комплексної, зокрема, військової допомоги, та посилити санкції проти РФ.

У Раді також схвалили проєкт постанови щодо невизнання будь-яких дій або рішень РФ стосовно визнання непідконтрольних Україні територій Донбасу.

Проект закликає також переглянути правові підстави перебування РФ у складі постійних членів Радбезу ООН.

Між тим глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що генсек ОБСЄ Гельґа Марія Шмід в третій раз з моменту існування организації застосувала механізм раннього попередження конфліктів у звя'язку з загрозою вторгнення РФ в Україну.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?