Рада вирішила державні землі повернути громадам - найголовніше
Категорія
Україна
Дата публікації

Рада вирішила державні землі повернути громадам - найголовніше

Рада вирішила державні землі повернути громадам - найголовніше
Джерело:  online.ua

Український парламент попередньо повернув в управління місцевим громадам державні землі за межами населених пунктів, а також запустив ліквідацію Держгеокадастру. Відповідний законопроєкт №2194 в першому читанні підтримало 272 депутата, повідомляє ONLINE.UA.

Згідно з законопроєктом, сільським, селищним і міським радам повертаються повноваження щодо управління землями місцевих громад за межами населених пунктів. Тобто, землі повертаються до комунальної власності.

"Органи місцевого самоврядування у даний час контролюють лише близько десятої частини неприватизованих земель. В той же час управлінські рішення щодо землі, які приймаються призначеними із Києва чиновниками територіальних органів Держгеокадастру, далеко не завжди можуть розглядатися як такі, що відповідають інтересам сільських громад", — вказано в пояснювальній записці.

Окрім того, документ пропонує відмовитись від існування "спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин", тобто від Держгеокадастру. За попередніми даними, його замінить сервісний орган, який буде займатись кадастровою діяльністю та геопросторовими даними.

Також варто зазначити, що відбувається дерегуляція земельних відносин. Зокрема, скасовується необхідність погоджувати з Кабміном питання продажу іноземним компаніям земельних ділянок несільськогосподарського призначення державної і комунальної власності.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що  влада Євросоюзу повністю підтримує плани уряду відкрити ринок землі в Україні, адже, на думку європейських політиків, саме це може "розкрити величезний потенціал для економіки України". В ЄС відзначили, що реформа повинна базуватися на верховенстві права і принципах стійкості, прозорості та справедливості.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?