Рада зробила крок до скасування скандального "закону Савченко"
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада зробила крок до скасування скандального "закону Савченко"

Рада зробила крок до скасування скандального "закону Савченко"

Верховна Рада в першому читанні ухвалила закон «Про внесення змін до статті 72 Кримінального кодексу України щодо вдосконалення порядку зарахування терміну попереднього ув'язнення».
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на УНІАН.
За це рішення проголосували 235 із 331 народного депутата, зареєстрованого в сесійній залі. За словами першого заступника міністра юстиції Наталії Севостьянової, цим законопроектом передбачено застосування формули, «за якою ті особи, які вчинили особливо тяжкі злочини - вбивства, зґвалтування - їх термін покарання буде зараховуватися один день в СІЗО за один день позбавлення волі, а для осіб, які вчинили легкі злочини, залишається формула, яку ви прийняли в цьому залі (зарахування одного дня СІЗО за два дні позбавлення волі - ред).

Читайте також: В Ки єві звільнений за "законом Савченко" пограбував дитсадок: з'явилися фото і відео
Севостьянова нагадала, що так званий "закон Савченко" ухвалили в листопаді 2015 року та він був спрямований на вирішення проблеми складних умов відбування покарань у українських СІЗО та в'язницях. А в зв'язку з тим, що суди довго розглядають справи, то люди можуть по 5 років чекати рішення суду. Перший заступник міністра юстиції зазначила, що законом передбачено, що один день у СІЗО зараховується як два дні відбування покарання. Але, за її словами, "на практиці ситуація вийшла на інший рівень".
У пояснювальній записці до законопроекту говориться, що наразі, за даними Національної поліції, в результаті застосування положень так званого "закону Савченко" були звільнені від подальшого відбування покарання близько 8,5 тис. чоловік.
«Із вказаної кількості звільнених вже 906 чоловік, або 11%, викрито в скоєнні злочинів, з них: 27 - за умисне вбивство, 21 - тяжкі тілесні ушкодження, 12 - згвалтування, 670 - крадіжки, 172 - грабежі, 68 - розбої, 43 - шахрайство, 23 - хуліганство», - сказано в пояснювальній записці.
Як повідомляв ONLINE.UA, за час дії так званого "закону Савченко" на свободу достроково вийшли 8,7 тисячі ув'язнених, з яких 1313 осіб підозрювали в скоєнні тяжких злочинів, при цьому протягом 2016 року 55 вбивств в Україні здійснили саме злочинці з числа звільнених в рамках цього закону.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?