Радбез ООН зібрався щодо можливого визнання РФ "ЛДНР"
Категорія
Світ
Дата публікації

Радбез ООН зібрався щодо можливого визнання РФ "ЛДНР"

Радбез ООН зібрався щодо можливого визнання РФ "ЛДНР"
Джерело:  online.ua

16 лютого Україна звернулася до Ради безпеки ООН через ухвалу Держдумою РФ звернення до президента Володимира Путіна про визнання незалежними тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях.

Джерело: трансляція ООН

Пряма трансляція засідання РБ ООН

Рада безпеки з 15 членів зібралася для обговорення Мінських домовленостей, ухвалених Радою у 2015 році, які мають на меті припинити 8-річну війну між українською армією та підтримуваними Росією сепаратистами.

Напруженість навколо України зараз вища, ніж будь-якої іншої миті з 2014 року. Закликаємо всі сторони виявити максимальну стриманість і уникнути односторонніх дій,— наголосила заступниця генерального секретаря ООН Розмарі Дікарло.

Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд сказала, що докази на місцях свідчать про те, що Росія рухається до неминучого вторгнення, це вирішальний момент.

Посол України в ООН Сергій Кислиця звернувся до членів Ради Безпеки з проханням обговорити це питання у четвер, заявивши, що воно підриває Мінські домовленості та «ще більше посилює загрози територіальній цілісності України».

Рада Безпеки ООН збиралася десятки разів, щоб обговорити кризу в Україні після того, як Росія окупувала Крим у 2014 році. Вона не може вжити жодних заходів, оскільки Росія має право вето на рішення разом із Францією, Великобританією, Китаєм та Сполученими Штатами.

Держсекретар США Ентоні Блінкен в останню хвилину змінив свої плани подорожей, щоб виступити на засіданні Ради Безпеки ООН щодо України на тлі зростання напруги через нарощування російських військ на кордонах України.

Причини зустрічі РБ ООН

Зустріч відбувається на тлі високої напруженості після того, як Сполучені Штати звинуватили Росію в розміщенні близько 150 000 військових біля кордонів України протягом останніх тижнів. Росія заявляє, що не планує вторгнення в Україну, і звинувачує Захід в істерії.

Сьогодні російські бойовики близько 40 разів обстріляли низку населених пунктів на Донбасі що, за словами Києва, було провокацією.

До тертя посилюється спроба російського парламенту цього тижня визнати сепаратистів у Донецькій та Луганській областях України.

Президент Росії Володимир Путін ще не схвалив запит російського парламенту і відмовився повідомити, як він відповість.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?