Раді розв'язали руки для змін Конституції - рішення КС
Категорія
Політика
Дата публікації

Раді розв'язали руки для змін Конституції - рішення КС

Раді розв'язали руки для змін Конституції - рішення КС
Джерело:  interfax.com.ua

У п'ятницю, 18 березня, було опубліковано рішення Конституційного Суду від 15 березня, згідно з яким, український парламент самостійно встановлює, на якій з наступних сесій ухвалювати законопроект про внесення змін до Конституції.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс-Україна.
КС виніс рішення за конституційним поданням 51 народного депутата щодо офіційного тлумачення положення фрази "на наступній черговій сесії Верховної Ради".
"У положенні статті 155 Конституції України щодо прийняття законопроекту про внесення змін до Конституції України на наступній черговій сесії Верховної Ради України передбачений зважений підхід до розгляду і прийняття цього законопроекту як закону", - йдеться в рішенні Конституційного Суду.
У статті 155 Конституції закріплено, що законопроект про внесення змін до Основного закону, попередньо схвалений 226 депутатами, вважається прийнятим, якщо за нього проголосували не менше 300 депутатів на наступній черговій сесії (ст. 155 Конституції - це розділ 13 Основного закону, зміни в який , як і в розділ 1 і 3, повинні бути затверджені Верховною Радою після прийняття всеукраїнським референдумом).
КС розтлумачив, що мова йде про можливості приймати зміни до Конституції саме на черговий, а не на позачерговій сесії. Щодо слова "наступного" КС зазначив, що в законодавстві воно вживається в різних значеннях. У рішенні КС йдеться, що парламент може встановити в регламенті, на який саме наступній сесії можна приймати в цілому зміни до Основного закону.
"Верховна Рада може передбачити у Регламенті Верховної Ради можливість прийняття законопроекту про внесення змін до Конституції України як закону на більш пізній черговій сесії Верховної Ради з дотриманням положень, закріплених розділом 13 (Внесення змін до Конституції України) Основного закону України", - зазначає Конституційний Суд.
Представник парламенту в КС Анатолій Селіванов відмовився коментувати вказане рішення, пославшись на те, що не бачив повний текст.
Раніше повідомлялося, що КС виніс позитивний висновок щодо доопрацьованого законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя в редакції від 26 січня 2016 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?