Разумков анонсував рішення щодо особливого статусу Донбаса
Категорія
Політика
Дата публікації

Разумков анонсував рішення щодо особливого статусу Донбаса

Разумков анонсував рішення щодо особливого статусу Донбаса
Джерело:  interfax.com.ua

Надання особливого статусу Донбасу - одне з найважливіших питань в переговорному процесі між офіційними Києвом і Москвою щодо врегулювання збройного конфлікту на сході України. Команда російського президента Володимира Путіна вимагає від української влади розробити проект поправок до Конституції про надання окремим регіонам Донбасу особливого порядку місцевого самоврядування, але ніяких нових законопроектів, які б регулювали це питання, за станом на сьогодні у Верховній Раді не зареєстровано. Про це повідомив спікер ВРУ Дмитро Разумков, який нагадав, що дія закону про особливий статус Донбасу закінчується, тому парламент вже після 7 грудня може продовжити його дію. Він зазначив, що швидше за все ніяких змін в закон вносити не будуть, так як ніяких пропозицій в рамках переговорів у ТКГ і нормандського формата не подавалося. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"Звернень до нас щодо законодавчих ініціатив, які необхідно було б напрацювати в рамках роботи вищезгаданих органів (переговори в Нормандські форматі і в ТКГ - ред.), не надходило. Верховна Рада може самостійно написати і прийняти "правильні закони", але питання полягає в тому, щоб рухатися в одному напрямку для досягнення миру ", - пояснив позицію парламенту Разумков.

Спікер парламенту допускає, що нардепи не будуть вносити правки до чинного закону про особливий статус Донбасу - змінять тільки дату його дії на 2021 рік. Він нагадав, що аналогічна процедура була проведена і в минулому році.

"Якщо Верховна Рада буде просто самостійно писати і просто приймати закони, а це не буде корелюватися ... з тими завданнями і позиціями, які відстоює українська сторона в рамках цих мирних переговорів, то це будуть просто прийняті закони. Я впевнений, нам треба не просто це , нам потрібен мир, нам потрібно повернення наших територій і збереження життів", - підкреслив Разумков.

Нагадаємо, чинний закон про "особливий статус" Донбасу, зокрема, передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування реалізується виключно органами місцевого самоврядування, які будуть обрані на позачергових виборах. Але такий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу вступить в силу тільки після виведення всіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України. У минулому році, на нормандському саміті в Парижі продовження дії цього закону було однією з домовленостей Володимира Зеленського, Ангели Меркель, Еммануеля Макрона і Володимира Путіна. Але в цьому році команда Путіна наполягає на включенні особливого статусу Донбасу до Конституції України, в зв'язку з чим заблокувала нормандські переговори, на які розраховував офіційний Київ до кінця року.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що команда Зеленського готує екстрені заходи проти Путіна і Росії через блокування переговорного процесу по Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?