Разумков затвердив народовладдя в Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Разумков затвердив народовладдя в Україні

Разумков затвердив народовладдя в Україні
Джерело:  online.ua

Президент України Володимир Зеленський наблизився до виконання ще одного своєї передвиборчої обіцянки - введення народовладдя в Україні. 17 лютого спікер парламенту Дмитро Разумков підписав резонансний закон № 3616, який викликав неоднозначну реакцію в більшій мірі в політичному співтоваристві. Закон про народовладдя через всеукраїнський референдум вже переданий на підпис Зеленському, який остаточно введе його в дію найближчим часом. Які питання будуть вирішувати українці на референдумах, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ВРУ.

"Документом передбачаються наступні види всеукраїнського референдуму по предмету: 1) твердження закону про внесення змін до розділів I, III, XIII Конституції України; 2) вирішення питання загальнодержавного значення; 3) зміна території України; 4) скасування закону України або окремих його положень" , - розкрили подробиці закону в ВРУ.

На референдум не зможуть виносити питання:

  • які суперечать Конституції, загальновизнаним нормам міжнародного права;

  • які скасовують або обмежують конституційні права і свободи людини і громадянина та гарантії їх реалізації;

  • що стосуються податків, бюджету, амністії;

  • спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету, територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі;

  • включені до Конституції України і законів України до відання органів правопорядку, прокуратури або суду.

В законі передбачено, що на референдум буде виноситися тільки одне питання, на який можна буде відповісти однозначно - "так" або "ні". Референдум буде вважатися таким, що відбувся, якщо в ньому візьмуть участь не менше 50% виборців. Для затвердження питання, винесеного на референдум, його повинні підтримати більше половини виборців. Призначити всеукраїнський референдум можуть президент, Верховна Рада і президент за народною ініціативою. Останнє передбачає проголошення референдуму на вимогу не менш ніж 3 млн українців, які мають право голосу, за умови, що підписи зібрані хоча б в двох третинах адміністративно-територіальних одиниць і не менше ніж по 100 тисяч підписів у кожній. Участь громадян України у всеукраїнському референдумі є добровільною. Всеукраїнський референдум не може призначатися або проводитися в разі введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного або надзвичайного стану.

Нагадаємо, закон про всеукраїнський референдум, запропонований президентом Володимиром Зеленським, прийняла Верховна Рада 26 січня. Документ налічує понад 160 сторінок, складається з 13 розділів і визначає правові засади здійснення референдумів, порядок їх організації та проведення.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський публічно відповів на жорстку критику закону про референдум.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?