Реальний прожитковий мінімум - в уряді розкрили приголомшливі дані
Категорія
Економіка
Дата публікації

Реальний прожитковий мінімум - в уряді розкрили приголомшливі дані

Реальний прожитковий мінімум - в уряді розкрили приголомшливі дані
Джерело:  ua.interfax.com.ua

Показник реального прожиткового мінімуму в Україні потребує нового підходу для визначення, вважають в Уряді. Міністерстка соціальної політики Марина Лазебна оголосила, що він сягає наразі від 4,2 до 4,3 тисячі гривень. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс-Україна.

За її словами, українці повинні знати реальний рівень прожиткового мінімуму, який є "рівнем виживання" насправді.

"Іноді диву даєшся, коли дивишся, який набір продуктів і товарів туди входить, і як це можна прив'язати до вимірювання гідного життя людини. Тому, перш за все, потрібно змінити підходи і сферу його застосування", - пояснила Лазебна.

Вона додала, прожитковий мінімум прив'язаний до 40 законах, які стосуються виплат, штрафів, надбавок. Штучно створений показник не дозволяє владі ефективно регулювати соціальні стандарти.

"Тому спільно з профільним комітетом Верховної Ради працюємо над тим, щоб змінити методологію. Ми дискутуємо, наприклад, по формулі визначення: чи буде він становити 40% від середньої заробітної плати по країні, або буде визначатися нормативно-структурним методом", - підкреслила очільниця міністерства.

Водночас вона припустила, що у бюджеті на наступний рік показник у 4,2 тисячі може й не бути зафіксований, оскільки перш за все необхідно визначити реальні кроки для його досягнення.

Як повідомляв ONLINE.UA, глобальна криза, яку спровокувала пандемія коронавірусу, завдала нищівного удару по українській економіці. Так, нещодавно стало відомо, що Міжнародний валютний фонд погіршив прогноз курсу гривні до долара на період до 2025 року. Варто звернути увагу на те, що на 2020 рік МВФ закладає у свої розрахунки курс на рівні 30 гривень за долар.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?