Редакції "Нової газети" погрожують після публікації про полювання на геїв у Чечні
Категорія
Світ
Дата публікації

Редакції "Нової газети" погрожують після публікації про полювання на геїв у Чечні

Редакції "Нової газети" погрожують після публікації про полювання на геїв у Чечні

Російська "Новая газета" оприлюднила заяву у зв'язку з відкритими погрозами, що прозвучали на адресу редакції, після публікації матеріалу про масові затримання і катування жителів Чечні, підозрюваних в нетрадиційній сексуальній орієнтації.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заяву журналістів "Нової газети" в Facebook.

Журналістам довелося опублікувати заяву на Facebook, оскільки сайт, за попередніми даними, піддався хакерській атаці.

"Реакція, що послідувала на публікації про переслідування чеченських гомосексуалів, викликає у редакції серйозні побоювання за безпеку вже не тільки конкретних журналістів, а й усіх без винятку співробітників "Нової газети", - йдеться в заяві.

Відзначається, що 3 квітня, через три дні після першої публікації, в центральній мечеті Грозного відбулися екстрені збори представників 24 чеченських вірдів, ісламських богословів і лідерів громадської думки Чечні. За офіційними даними, в зборах взяли участь 15 тисяч осіб. На цих зборах радник глави Чечні Рамзана Кадирова Адам Шахідов публічно звинуватив колектив "Нової газети" в наклепі і чітко позначив "ворогів нашої віри і нашої батьківщини".

"Виступ Шахідова, а також інших чеченських богословів транслювалося місцевим телебаченням і широко розійшлося в інтернеті, спровокувавши хвилю нетерпимості висловлювань в соціальних мережах", - зазначає російська газета.

За результатами цих зборів була прийнята резолюція, другий пункт якої відкрито і прямо закликає до насильства: "З огляду на те, що завдано образи віковим підвалинам чеченського суспільства і гідності чоловіків-чеченців, а також нашій вірі, ми обіцяємо, що відплата наздожене справжніх підбурювачів, де б і ким би вони не були, без терміну давності".

"Нам очевидно: ця резолюція підштовхує релігійних фанатиків до розправи над журналістами", - заявили в редакції.

Читайте також: Відбувається щось страшне: соцмережі шоковані полюванням на геїв у Чечні

"Для "Нової газети" абсолютно очевидно, що нинішня хвиля репресій - не унікальне явище для сьогоднішньої Чечні. Рівень насильства в республіці за останні три роки різко зріс і це прямим чином пов'язано з відсутністю повноцінного розслідування вбивства Бориса Нємцова, яке, по суті, зійшло з рук замовникам цього злочину", - йдеться в заяві" Нової газети ".

Журналісти вважають, що безкарність саме за цей злочин породила повну впевненість замовників у власній невразливості.

"Мовчання і бездіяльність в такій ситуації роблять всіх, хто здатний хоч щось зробити, співучасниками. Саме тому "Нова газета" продовжує працювати в Чечні. Але ми дуже добре розуміємо, яку високу ціну можемо заплатити. Нерозслідування вбивства наших колег - Анни Політковської і Наталії Естемірової - очевидний доказ", - заявила редакція.

Російські журналісти наполягають, що реакція на журналістську роботу, озвучена на зустрічі в центральній мечеті Грозного, неприйнятна в цивілізованому суспільстві і повинна бути оцінена з точки зору російського права.

"Нова газета" закликала владу РФ зробити все можливе, щоб припинити дії, спрямовані на збудження ненависті і ворожнечі до журналістів, які виконують свої професійні обов'язки.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше прес-секретар Рамзана Кадирова Альва Карімов заявив, що в Чечні не затримують представників нетрадиційної орієнтації, оскільки їх нібито зовсім немає в Республіці.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?