Республіканця-трампіста Джонсона обрали новим спікером Палати представників США
Категорія
Політика
Дата публікації

Республіканця-трампіста Джонсона обрали новим спікером Палати представників США

Майк Джонсон

25 жовтня Палата представників США проголосувала за нового спікера – Майка Джонсона. Він є представником республіканської більшості та прихильником експрезидента Дональда Трампа.

Палата представників США обрала нового спікера

Після кількох тижнів спроб Палата представників США 25 жовтня обрала нового спікера – представника республіканської більшості і прихильника експрезидента Дональда Трампа Майка Джонсона.

Джонсон став четвертим номінантом від більшості на посаду спікера нижньої палати Конгресу США за останні три тижні. Він заручився підтримкою 220 однопартійців за мінімально необхідних 218. Усі присутні представники Демократичної партії США, як і в попередні рази, одностайно підтримали лідера фракції Хакіма Джеффріса.

51-річний Майк Джонсон перебуває в Палаті представників із 2016 року й досі був заступником голови республіканської фракції. Він представляє один із найконсервативніших округів Луїзіани й сам вважається прихильником крайніх правих поглядів.

Джонсон також відомий підтримкою колишнього президента США Дональда Трампа, який схвалив його кандидатуру. Він очолював юридичний захист Трампа під час імпічменту в Палаті представників й просив Верховний суд США скасувати результати президентських виборів 2020 року.

Голосування у Палаті представників США
Скріншот з відео

Ініціатива "Республіканці для України" поставила Майку Джонсону найнижчу оцінку в плані підтримки України – F. Він голосував лише за надання Україні ленд-лізу й послідовно підтримував ініціативи на скорочення допомоги Києву.

Палата представників залишалася без спікера з 3 жовтня, коли посади спікера Палати представників позбувся Кевін Маккарті. Це сталось під тиском ультраправого крила його Республіканської партії, де Маккарті звинуватили в співпраці з демократами й "таємній угоді" щодо допомоги Україні.

Після цього республіканці номінували ультраправого Джима Джордана й поміркованого Тома Еммера, але обидва через відсутність підтримки були змушені зняти свої кандидатури.

Палата представників США не може ухвалювати нові закони, в тому числі і щодо допомоги Україні, без спікера. Тимчасовий федеральний бюджет США розрахований лише до середини листопада, тож аби уникнути шатдауну, Конгрес повинен вирішити цю проблему. Саме тому особа спікера нижньої палати Конгресу має значення і для Києва.

Новий кандидат на посаду спікера Конгресу

CNN пише, що поки Майку Джонсону не вистачає 217 голосів, необхідних для перемоги. Це означає, що республіканці досі не наблизилися до обрання нового спікера через три тижні після усунення Кевіна Маккарті.

24 жовтня республіканці проголосували за обрання представника Міннесоти Тома Еммера кандидатом у спікери, але Еммер вибув через кілька годин через жорсткий опір республіканців-трампістів та серйозну критику з боку колишнього президента Дональда Трампа.

Джонсон оголосив, що повний склад Палати представників голосуватиме за спікера вже 25 жовтня.

Щоб обратися спікером кандидат повинен отримати 217 голосів. Наразі незрозуміло, чи зможе будь-який республіканець отримати ці голоси.

Поки спікера не обрано, робота Палата представників залишається паралізованою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?