Режим Лукашенка ввів суворі штрафи проти активістів з БЧБ-прапорами
Категорія
Світ
Дата публікації

Режим Лукашенка ввів суворі штрафи проти активістів з БЧБ-прапорами

Режим Лукашенка ввів суворі штрафи проти активістів з БЧБ-прапорами
Джерело:  online.ua

Білоруський режим Олександра Лукашенка затвердив суворі штрафи за використання біло-червоно-білих прапорів, які стали символом опозиційного руху торік. За використання такої символіки жителям республіки загрожує стягнення понад 200 доларів США. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційні медіа режиму.

Згідно з уточненням, штрафи набувають чинності вже з 1 березня 2021 року.

Білоруси, які використовуватимуть БЧБ-прапори на акціях чи будуть вивішувати їх, наприклад, на балконах, можуть отримати штраф до 580 білоруських рублів. Це приблизно дорівнює понад 6,3 тисячі гривень станом на середину січня.

З організацій за такі порушення стягуватимуть серйозніші суми - до 1740 рублів, що у гривнях сягає майже 19 тисяч.

Що цікаво, раніше Олександр Лукашенко буквально називав цей прапор "фашистським".

"Ми приберемо цю фашистську символіку з нашого суспільства, зробимо це красиво. І передусім роз'яснюючи, що цього не можна робити. Наша країна найбільше потерпіла від війни", - стверджував диктатор.

Утім, він не згадав, що прапор з'явився ще на початку 20-го сторіччя. Після розвалу Російської імперії його використовували білоруські патріоти, які намагалися сформувати національну республіку по сусідству з УНР та пост-імперською Росією.

Радянська влада встановила для БРСР іншу символіку, тож БЧБ-прапор уперше виходить на повноцінний рівень 1991 року. Тоді він знову став національним білоруським символом.

У 1995 році, під час першого президентського терміну, Лукашенко організував референдум, на якому люди нібито підтримали "новий" державний прапор. Таким чином республіка фактично повернулася до символіки з естетикою радянського союзу, а диктатор на тлі протестів перетворив БЧБ на ознаку фашизму, хоча не мав з ним жодних проблем на початку 1990-х.

Як повідомляв ONLINE.UA, громадянин Білорусі став фігурантом адміністративного протоколу після того, як спорудив сніговика з вусами та написом "Жыве Беларусь" на своєму приватному дворі. Його звинуватили у незаконному "пікеті".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?