Резонансний скандал з Кварталом 95 і хором Верьовки: стала відома доля колективу
Категорія
Культура
Дата публікації

Резонансний скандал з Кварталом 95 і хором Верьовки: стала відома доля колективу

Резонансний скандал з Кварталом 95 і хором Верьовки: стала відома доля колективу

Музикантів хору імені Григорія Верьовки не притягнуть до ніякого покарання за виконання скандальної пісні про підпал будинку екс-глави НБУ Валерії Гонтаревої, яку вони виконали з учасниками Кварталу 95. Про це повідомив міністр культури України Володимир Бородянський в інтерв'ю "Радіо Свобода", передає ONLINE.UA.

"Я вважаю, що є речі, які знаходяться в культурній площині. І не завжди в культурній площині має бути покарання. Покарання в тому сенсі, як хтось вважає, що треба когось чогось позбавити і так далі. Це ж була ціннісна річ, тобто можна, а що не можна, що добре, а що погано", - пояснив Бородянський, підкресливши, що з його боку ніякі санкції до хору Верьовки застосовуватися не будуть.

Міністр вважає, що в Україні потрібно виробити політику, яка стосується не тільки хору Верьовки, а взагалі управління державними коштами, державними витратами в сфері культури. Ця політика, за словами Бородянського, не тільки дозволить в майбутньому уникнути резонансних скандалів, таких як з піснею про Гонтареву, але і поліпшить якість і кількість культурного контенту

"Чи приведе це до зміни форм фінансування? Так. Я думаю, що ми поступово будемо переходити на формати проєктного фінансування, як це зараз робить Український культурний фонд. Чи означає це, що це станеться відразу? Ні. Тому що ми хочемо зберегти те надбання, ту спадщину, які у нас є, але ми хочемо їх покращувати, і щоб це поліпшення було зашито всередину тієї системи, яку ми будемо будувати", - додав міністр.

Що стосується скандалу з піснею про Гонтареву, то Бородянський додав, що з цієї ситуації всі українські артисти повинні зробити відповідні висновки. Міністр вважає, що цей контент був неприпустимим, але ситуація несмертельна.

"Моє вибачення, взагалі то, що я написав, я написав з точки зору мого розуміння моїх цінностей, коли я щось вважаю допустимим або неприпустимим. Те, що сталося, на мій погляд, неприпустимо. Воно не смертельно, але неприпустимо. Я вважаю, що треба зробити висновки всім і більше так не робити", - резюмував міністр.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Квартал 95 прокоментував свій скандальний виступ з хором Верьовки. У студії назвали пісню про підпал будинку Гонтаревої гострою політичною сатирою, підкресливши, що гумор - їх головна зброя.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?