РНБО рішуче взялася за українців з подвійним громадянством
Категорія
Україна
Дата публікації

РНБО рішуче взялася за українців з подвійним громадянством

РНБО рішуче взялася за українців з подвійним громадянством
Джерело:  online.ua

Секретар РНБО Олексій Данілов доручив уряду розробити закон, який дозволить виявляти серед українців осіб з подвійним громадянством. Цей законопроєкт повинен унеможливити заняття державних посад і обрання депутатами людей з подвійним громадянством, зокрема, з російським. Данілов порадив українцям позбутися від іншого громадянства, щоб не наражатися на неприємності. Про це секретар РНБО повідомив на брифінгу за підсумками засідання Ради нацбезпеки під головуванням президента України Володимира Зеленського, передає ONLINE.UA.

"Ми сьогодні прийняли рішення, що протягом 2 місяців Кабінет міністрів повинен запропонувати законопроєкт, який дозволить нам чітко розуміти тих осіб, які мають подвійне громадянство. Ми про всіх громадян України матимемо інформацію, чи мають вони подвійне або множинне громадянство. Те, що стосується сьогоднішніх депутатів або тих, хто займає інші посади, зараз, у кого таке є, я б усім радив позбутися іншого громадянства для того, щоб не наражатися на неприємності ", - попередив Данілов.

Чиновник пояснив, що в Європі подвійне громадянство є нормою і Україна підтримує її, але сьогодні перед нашою країною стоять виклики, на які не можна не звертати увагу. Данілов підкреслив, що Росія активно використовує своє громадянство як інструмент проти України.

"На жаль РФ використовувала цей інструмент, коли у нас керівник СБУ, міністр внутрішніх справ, міністр оборони, глава Генштабу були громадянами РФ. Ми не можемо цього допускати в майбутньому. У нас є виклики по інших країнах. Тому ми сьогодні прийняли рішення: на протягом двох місяців Кабмін повинен запропонувати законопроєкт, який дозволить нам чітко розуміти тих осіб, які мають подвійне громадянство. Якщо у нього є друге громадянство, він повинен про це повідомити і перед прийняттям рішення (про заняття посади, - ред.) від нього відмовитися. .. Щоб не було такої ситуації, як при Януковичі, буде створений інструмент для контролю за цими речами ... Рада повинна прийняти відповідний законопроєкт, щоб ми мали можливість верифікувати всіх громадян України ", - пояснив Данілов.

На уточнююче запитання, чи має намір влада перевіряти всіх українців на подвійне громадянство, Данілов відповів, що цим буде займатися певна служба, яка саме - буде виписано в законопроєкті. Що стосується українців з ОРДЛО, які отримали паспорти РФ, то Данілов переконаний, що ці люди самі відмовляться від цих "папірців", коли Донбас буде звільнений від російської окупації. Секретар РНБО додав, що українська влада розуміє людей з окупованих територій, яким довелося отримати російські паспорти, щоб виживати.

Нагадаємо, згідно з українським законодавством громадянин України не має права мати два громадянства. Отже, якщо громадянин України добровільно набуває громадянство іншої держави, то це є підставою для припинення громадянства України. Однак припинити громадянство певної особи може тільки Президент України своїм указом. Тому автоматично при отриманні паспорта іншої держави паспорт України не анулюється, але ризики втратити громадянство України є.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що РНБО ввела жорсткі санкції проти 10 посадових осіб вищого офіцерського складу, які зрадили країну. У списку: колишній глава СБУ Олександр Якименко, колишній міністр МВС Віталій Захарченко, колишній командувач Військово-морськими силами ЗСУ Денис Березовський, колишній генерал-майор Станіслав Шапортов, колишній генерал-майор юстиції Сергій Нянчур, генерал-майор Валентин Ханжа, колишній контр-адмірал Дмитро Шакур, колишній віце-адмірал Сергій Єлісєєв та інші.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?