Роботи замість людей і не тільки: вчені назвали головні варіанти майбутнього планети
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Роботи замість людей і не тільки: вчені назвали головні варіанти майбутнього планети

Роботи замість людей і не тільки: вчені назвали головні варіанти майбутнього планети
Джерело:  online.ua

Вчені назвали чотири різні сценарії майбутнього людства.
Про це вони розповіли в інтерв'ю ONLINE.UA.
Науковий керівник Інституту архітектури, урбаністики та регіоналістики, професор Володимир Нікітін вважає, що один зі сценаріїв - це роботи замість людей.
"Один з них - той, за який ратують корпорації, наука і більшість молоді. Це майбутнє без людей. Трансгуманізм, роботи, штучний інтелект... А людство - на пенсії. Його всім забезпечили, аж до безсмертя. А чим воно буде займатися - нікого не хвилює. Тобто людство фактично виключається з процесів прийняття рішень, з необхідності приймати їх. Обґрунтовується це дуже просто: в умовах швидкого часу штучний інтелект приймає рішення швидше, ніж людина. Це - одна лінія. І вона дуже потужна", - сказав він.
Другий сценарій, при якому різко падає рівень освіти, на думку вчених, може привести до катастрофи.
"Друга лінія - це те, що ми називаємо технологічним варварством. Коли технології розвиваються, а людина - ні. І ось отримуємо моджахеда з прекрасною зброєю. Якщо раніше, умовно кажучи, розвинені країни мали повну військову перевагу, тому що для того, щоб користуватися цією зброєю, потрібно було бути освіченим, то тепер для того, щоб "Стінгером" збивати вертольоти, освіта не потрібна. І взагалі, рівень освіти різко падає. Він перетворюється на розвинену підготовку для якоїсь діяльності. А освіту в сенсі цілого, в сенсі особистості - практично знищено", - відзначає професор.
Читайте також: Ядерн і ракети і бойові роботи: названо зброю, якою Росія збирається воювати зНАТО
"В результаті отримаємо різку невідповідність технологічного рівня і людей, що в підсумку призведе до катастроф. Нам показують купу фільмів про таке майбутнє, типу "Божевільного Макса" та інших. І це теж цілком ймовірний варіант, до якого ми рухаємося", - додав він.
Третій варіант, за словами вченого, коли люди просто знищать Землю через свою дурість, як наслідок другого варіанту.
"Тому що для України вже є речі, які треба обговорювати, але ніхто не обговорює. Наприклад, про те, що Дніпро фактично помер. Але чомусь говорять не про це. Начебто Дніпро - не основа нашого життя. Фактично, вже, як кажуть екологи, перейдено той поріг, коли Дніпро може самовідновлюватися. І його повільна загибель цілком може статися на наших очах. Вона вже відбувається", - говорить Нікітін.
"Четвертий варіант - створи людство. Тому що людства ще немає. Організація об'єднаних націй - це організація різних країн зі своїми інтересами, а не з інтересами людства", - додав він.
Більше читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: Є чотири сценарії майбутнього людства, і в України величезні можливості - вчені.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?