Росія готувалася непомітно: в Україні розповіли, чи можна було уникнути війни
Категорія
Події
Дата публікації

Росія готувалася непомітно: в Україні розповіли, чи можна було уникнути війни

Росія готувалася непомітно: в Україні розповіли, чи можна було уникнути війни
Джерело:  online.ua

Спеціаліст в області комунікативних технологій, професор, доктор філологічних наук Георгій Почепцов вважає, що інформаційна війна, яку довгий час вела Росія проти України, передувала військовим діям.
Про це він сказав в інтерв'ю ONLINE.UA.
Він розповів чи був конфлікт між Україною та РФ детермінований історією.
"І так, і ні. Ми ж не маємо такої війни, наприклад, між Чехією і Словаччиною, так що можливі й інші варіанти. Але зрозуміло, що сусідство і в просторі, і в часі дає багато можливостей для конфлікту. Адже історія, і не тільки у нас, як виявилося, надає багато типів інтерпретацій, дозволяє підлаштовувати їх під будь-які цілі. Важко уявити собі конфлікт України не з країною-сусідом, наприклад, з Фінляндією або Грецією, а тут детермінованість виникає частково і автоматично, тому що ми брали участь у багатьох спільних діях, багато подій і людей несуть в собі неоднозначні оцінки", - сказав Почепцов.
Він також розповів чи були інформаційні війни між Україною і Росією до 2014 року.
"Були війни, швидше відштовхувалися від економіки, типу не однієї, а навіть кількох газових воєн. У цьому випадку пріоритетом були економічні цілі. Інформаційний тиск змушував Україну дати згоду на невигідну для неї ціну на газ. Мені здається, що прикметою непомітної інформаційної війни весь час була й відповідна негатівізація України, а також, до речі, і Білорусі, які служили досить часто негативним "екраном", на тлі якого Росія виглядала набагато краще", - зазначив Почепцов.
"Інформаційна війна також часто буває прелюдією до військових дій у фізичному просторі. Інформаційна активність передує військової. Так було в разі Росії та Грузії, то ж було й у випадку Росії і України", - додав професор.
Більше читайте  в інтерв'ю Георгія Почепцова Георгій Почепцов: Україна не виконує важливе правило в "культурній війні" з Росією.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?