Росія і контрабанда: стало відомо, як за Єфремова на Донбасі крали мільйони доларів
Категорія
Політика
Дата публікації

Росія і контрабанда: стало відомо, як за Єфремова на Донбасі крали мільйони доларів

Росія і контрабанда: стало відомо, як за Єфремова на Донбасі крали мільйони доларів
Джерело:  online.ua

Боєць АТО, в минулому лідер Незалежної профспілки міста Свердловська Костянтин Ільченко, який у 1996 році брав в оренду шахту "Травнева" в Свердловську, розповів про вугільні схеми мафії екс-регіонала Олександра Єфремова, який тоді обіймав посаду губернатора Луганської області, і про контрабанду в Росію обладнання для шахт.
Про це Ільченко розповів в інтерв'ю ONLINE.UA.
Відповідаючи на питання, яким чином на шахтах наживалися місцеві еліти на Донбасі в 90-і, Ільченко розповів: «Коли я брав в оренду шахту "Травнева", і стало питання про прийняття матеріальних цінностей, орендодавець мені запропонував підписати акт приймання, де залишкова вартість шахти в перерахунку на долари склала майже 11 мільйонів».
«Взагалі-то, про це варто говорити окремо, оскільки цей приклад розкриває тіньові схеми 90-х років і доводить те, що керівництво країни в особі тодішнього президента Кучми (Леоніда Кучми - Ред.) свідомо планувало знищення вугільної галузі під приводом реструктуризації шахт. Це приносило сотні мільйонів доларів в кишені учасників цих схем», - продовжує Ільченко.
«Отже, звідки взялися 11 мільйонів доларів? Я знаю цю шахту, працював на ній колись простим шахтарем, розумію порядок цифр і ціну питання. Тому я відмовився підписувати цей явно фіктивний акт і, відповідно до закону, зробив незалежну ревізію шахти», - згадує Ільченко.
«До складу комісії увійшли депутати місцевої ради, представник міліції, громадськість. Ми пройшли всю шахту, переписали абсолютно все, зробили оцінку. Так ось, її залишкова вартість була близько 600 тисяч доларів», - розповідає співрозмовник ONLINE.UA.
«Слід зазначити, що до середини 90-х працювала ще система Головпостачу. Вугільні об'єднання подавали заявку на обладнання, а міністерство просто надавало його протягом звітного періоду», - розповідає Ільченко.
«А в той час в Російській Федерації не було розвинене виробництво власного гірничошахтного обладнання, практично все поставляла Україна. І ось обладнання, яке поставлялося міністерством на розвиток наших шахт, благополучно контрабандою перевозили в Росію. Однак списувалося воно на вугільні підприємства, в тому числі і на шахті "Травнева", - заявляє Ільченко.
«І ось тільки на "Травневій" злочинним шляхом було списано близько одинадцяти мільйонів доларів, - а в Свердловську в той період налічувалося п'ятнадцять шахт!», - продовжує співрозмовник ONLINE.UA.
«А потім шахти під виглядом реструктуризації почали банально знищувати. Відразу ж вбивали три зайці: знищувалися шахти, як докази злочинів, на які було списано контрабандне обладнання; отриманий від порізки шахт металобрухт здавався під вторчермет; гроші, виділені Заходом на реструктуризацію, керівництвом країни розкрадалися», - згадує Ільченко.
«У підсумку всі були задоволені - місцеві злодії-чиновники з грошима і не в тюрмі, київські злодії - з ще більшими грошима і без головного болю. Гроші, що надійшли на розвиток Донбасу, до Донбасу не дійшли, а розвиток з тріском провалився, змусивши робочих згодом йти дешевою рабсилою на вугільні копанки того ж Єфремова», - розповідає Ільченко.
«Виходить, що Київ сприяв місцевим князям в розкраданні і знищенні шахт, натомість князьки не вимагали звіту - куди йдуть гроші Заходу, пущені на реструктуризацію.
Галузь була практично знищена, люди стали жебраками, а Єфремов і його команда пояснювали все це просто і банально - нічого, мовляв, не поробиш, всім важко, життя - важка штука. Народ слухав і йшов сумлінно відробляти панщину в вугільну копанку», - ділиться спогадами співрозмовник ONLINE.UA.
Повний текст інтерв'ю читайте на ONLINE.UA: На Донбассе воровали так, что Ефремов вызвал гнев Кучмы — пострадавший о беспределе.
Нагадаємо, раніше в інтерв'ю ONLINE.UA колишній депутат-регіонал Володимир Ландик заявив, що Єфремов брав активну участь у здачі Луганська сепаратистам.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?